Борис Петров: Предложението за промяна на Закона за кредитните институции няма да мине в НС

БНБ ще приложи действащия закон за отнемане на лиценза на КТБ, смята финансистът

30.10.2014 | 21:20 Редактор: Мариета Иванова
Борис Петров: Предложението за промяна на Закона за кредитните институции  няма да мине в НС

думите му от това какво ще реши парламентът утре- 31 октомври, относно приетите на 29 октомври от временната Бюджетна комисия решения за търсене на вариант за спасяване на банки с отрицателен капитал ще зависят и последващите действия на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. – „Представителите на Бюджетната комисия имаха много против промени в Закона за кредитните институции. Предложението за промяна в Закона за кредитните институции беше подкрепено само от ДПС и ГЕРБ и не съм сигурен, че ще мине в пленарна зала. И според мен, след това  ще бъде приложен закона и БНБ ще отнеме лиценза на КТБ, след което ще започне този 20 –дневен срок  за изплащане на гарантираните депозитите”, коментира Петров в предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев.

Финансистът допълни още, че без твърдо парламентарно решение, което да сигнализира, че има воля за промяна на Закона за кредитните институции, „БНБ не би обърнала решението си за отнемане на лиценза”.  

По отношение на въпроса с недостигащите средства за изплащане спестяванията в КТБ във Фонда за гарантиране на влоговете Петров коментира, че „в момента банковата система би могла да поеме допълнителна емисия на държавен дълг, разбира се, като бъде съобразена с пазара”.

Финансистът коментира и информацията за съществуващ потенциален инвеститор, който да вложи средства за спасяването на КТБ. Той подчерта, че при инвестирането на средства в конструирането на новата банката трябва да бъде взета предвид жизнеспособността на финансовата институция. По думите му този инвеститор би могъл да придобие други банки с по-добри експозиции на пазара в момента.

Петров коментира и въпроса защо банката е била проверена само веднъж през последната година, като подчерта, че очевидно в този период приоритет на Банков надзор в БНБ са били други банки.

„Приоритетите се задават на стратегическо ниво и очевидно е преценено, че няма нищо рисково в профила на КТБ от предходната проверка, за да бъде направена там проверка през текущата година”, заяви финансистът.

Той коментира и информация за направени прихващания и цесии на вложители за сумата от 400 млн. лв. По думите му това се прави с цел да се позволи на един клас вложители- вероятно държавни и общински дружества, да изпреварят останалите при получаване на гарантираните средства при обявяване на несъстоятелност на банката.