Временна бюджетна комисия към парламента дава шанс на КТБ

В прието от комисията решение се препоръчват законодателни изменения и промяна в задължението на БНБ да отнеме лиценз на банка с отрицателен капитал

29.10.2014 | 21:00 Редактор: Мариета Иванова
Временна бюджетна комисия към парламента дава шанс на КТБ

Временната комисия по бюджет и финанси с председател Менда Стоянова прие  решение от четири точки, които реално дават възможност да се търси вариант за преструктуриране и оздравяване на КТБ.

Решението предвижда с общи усилия Министерски съвет, БНБ и Комисията за финансов надзор да извършат анализ на Закона за кредитните институции, Закона за БНБ и Закона за гарантиране на влоговете в банките и да предложат законодателни промени, които да бъдат в съответствие с европейското законодателство и да гарантират ефективността на банковия надзор и стабилността на банковата система в България.

В решението е записано още, че в срок до 6 ноември 2014  Народното събрание следва да приеме законодателни изменения, които да осигурят изплащането на  гарантираните депозити при условията и в сроковете, определени   европейското законодателство.

До 6 ноември парламента следва да приеме и изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия по оздравяването на банките с отрицателен капитал. Припомняме, че по сега действащото законодателство Централната банка следва да обяви в несъстоятелност и да отнеме лиценза на банка с отрицателен капитал.  При обезценяването на активи в размер на  4.2  млрд лв., според одиторските доклади, се очакваше КТБ да остане с отрицателен капитал.

Гуверньорът на БНБ изрази възмущението си по тази точка от предложението като коментира, че вероятно се има предвид отпадане на „автоматизма за отнемане на лиценз при отрицателен капитал. – „Вие пишете нещо съвсем различно”, коментира Искров и допълни, че ако БНБ е можела да извади пари да

Още по темата

оздрави банката е щяла да го направи още през юли. – „Нямаше да чакаме да се стигне дотук. Никоя Централна банка в ЕС, повярвайте ми, това противоречи на всички закони в ЕС, не свърши това нещо. Навсякъде парите бяха дадени от държавния бюджет. Как така Централната банка да напечата пари - 4 млрд", заяви гуверньорът на БНБ.

В решението се препоръчва още БНБ да сключи договор с международна компания, която да проследи паричните трансфери, извършени от акционери, администратори на банката и на свързаните с тях лица.

Решението беше прието с мнозинство, но без гласовете на БСП.

Отпадането на автоматизма за отнемане на лиценз на банка с отрицателен капитал е отлагане на решението за КТБ, тъй като идва крайният срок, в който трябва да се изплатят депозитите в поставената под особен надзор банка, коментира за предаването Денят On Air дилърът Даниел Стоянов. Той изрази съмнение относно последващата намеса   намеси Фонда за гарантиране на влоговете, при условие, че изплащането на гарантираните депозити настъпва при отнет лиценз на банка. В противен случай на ход е Министерството на финансите и държавата, коментира Стоянов. По думите му е съмнително и че ще бъде намерен инвеститор в следващите седмици, който да осигури необходимата сума за спасяване на банката.