Софиянски: КТБ можеше да бъде оздравена срещу получаване на дялово участие

Това не е единствената банка, при която има лоши кредити, но трябваше да се работи с мисълта тя да заработи, коментира той

24.10.2014 | 11:09 Редактор: Мариета Иванова
Софиянски: КТБ можеше да бъде оздравена срещу получаване на дялово участие

КТБ можеше да бъде оздравена срещу получаване на дялово участие, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air икономистът и политик Стефан Софиянски. По думите му това е следвало да се направи още в първия месец на затварянето на банката, тъй като тогава дупката е била не 4.2 млрд., а 2 млрд. Той подчерта, че когато финансовата институция не работи, разбираемо активите се обезценяват. Софиянски коментира още, че основна вина да не се развие подобен сценарий е, от една страна на БНБ, и от друга на – премиера  Пламен Орешарски, който е трябвало да инициира среща с акционерите с оглед на оздравяването на банката. В тази връзка Софиянски посочи, че за да не се случи подобна среща, очевидно по някакви  политически причини БСП били решили да не спасяват финансовата институция. Друга подобна среща и то с авторитета на новата власт е можело да инициира и служебният премиер Георги Близнашки, посочи  още Софиянски.

„Зад  Орешарски стои БСП, зад Близнашки- ГЕРБ. Те не си мръднаха пръста за оздравяването на КТБ- и очевидно имат интерес на по-късен етап да си приберат някакви активи,“ коментира Софиянски.

Според него един от вариантите за спасяване на КТБ, които е можело да бъдат приложени, е мобилизиране на междубанков ресурс, за сметка на дялово участие, включително и на държавата. Докато сега Фондът за гарантиране на влоговете ще изплати депозитите на гражданите, но без насрещно дялово участие.

„Пътят на парите трябваше да следва - оздравяване на КТБ срещу дялово участие и оттам нататък продължаване на функционирането на КТБ. Това не е единствената банка, която има лоши кредити. Но трябваше да се работи с мисълта банката да заработи отново. При консолидация на банков ресурс депозитите да бъдат прехвърлени,  разбира се при друг режим, т.е. да се даде възможност на служителите си прехвърлят парите“, коментира Софиянски. По думите му по този начин е било възможно да се тушира напрежението около банката.
Според него  КТБ все още може да бъде спасена.

Вижте още от изказването от видео файла.