Григор Димитров: Дори с промени на осигуровките, дофинансирането от бюджета ще е сериозно

Предложените на Консултативния съвет мерки трябва да бъдат систематизирани, коментира експертът от БСК

22.10.2014 | 12:25 Редактор: Мариета Иванова
Григор Димитров: Дори с промени на осигуровките, дофинансирането от бюджета ще е сериозно

Дори с промени на осигуровките, дофинансирането от бюджета ще остане сериозно, коментира в Сутрешния блок Григор Димитров,  главен директор "Осигурителни отношения" в БСК.  Той коментира, че обсъдените на Консултативния съвет мерки за промени в пенсионната система трябва да бъдат систематизирани. По думите му не става въпрос за реформа, а за промени на параметри в пенсионната система в резултат на влиянието на определени фактори.

„Изхождайки от времето на големите дефицити, на голямата емиграция, на ниските доходи на хората, на дефицита, който има в НОИ, в държавното обществено осигуряване, ни принуждава да вземем мерки,“ коментира Димитров.

Още по темата

Той посочи, че един от спешните въпроси за решаване, е този за работниците от първа и втора категория труд. Димитров коментира, че на проведения на 21 октомври 2014 съвет са разгледани три варианта за решаване на въпроса. Според него, най-подходящ е вариантът, за отлагане на плащането на пенсиите на работниците първа и втора категория труд, който следва да полуачат пенсиите си от 1 януари 2015, с една година- или от 2016 изплащането на пенсиите да бъде по две схеми. Едната е до 2029 да бъде запазена сегашната практика да се прехвърлят вноски в НОИ и оттам да се изплащат на работниците. „Другата практика е да се получават две пенсии – една от НОИ и една от пенсионните фондове, за хората, които имат вноски там“, коментира Димитров. Той допълни, че има условие за членство във фонда в рамките на 10 – 15 години и други критерии, които могат да бъдат покрити.

Той посочи, че е разгледана и мярката за увеличаване на максималния осигурителен праг.

Още от интервюто вижте от видео файла.