Георги Кадиев: По-скоро се върви към фалит на КТБ

Целта е чисто икономическа и изземване на активите на банката, смята той

22.10.2014 | 10:04 Редактор: Мариета Иванова
Георги Кадиев: По-скоро се върви към фалит на КТБ

В  случая с поставената под особен надзор банка-КТБ,  по-скоро се върви към фалит,  прогнозира в предаването Денят On Air Георги Кадиев от БСП. По думите му целта за това е чисто икономическа и е свързана със изземване на активите на финансовата институция и то на много по-ниски цени от пазарните.

Кадиев коментира и искането от страна на Европейския банков надзор за предоставяне на достъп до депозитите в КТБ. Той посочи, че е грешка на Народното събрание и на БНБ, че „не сме привели в пълно съответствие законодателството с европейските директиви, които предвиждат до 25 дни след спиране на достъпа до депозитите, те да започнат да бъдат изплащани“. По думите му у нас е използвана „една хитринка“ с указанието достъпът до депозитите да е до 25 дни след обявяване на банката в несъстоятелност, „което, както виждате не се случва с месеци и депозитите няма да бъдат изплащани още месец, може би. Това е неприемливо, тъй като е  видно, че е съшито с бели конци. Видно е, че едновременно няма обявяване на несъстоятелност на банката и в същото време няма достъп до депозитите, което е  абсолютно неприемливо за ЕС“.

Кадиев посочи, че е силно обезпокоен от действията на БНБ и особено от изказвания от типа- „политиците са на ход и те да решат какво да стане с КТБ“. - „Ако решенията в банковата сфера са на политиците, а не на Централната банка, тогава за какво ни е Централна банка“, коментира той. По думите му прехвърлянето на отговорността на някой друг и изготвянето на специално законодателство за дадена банка е много по-вредно за банковата система, от искането на синдикати и работодатели на оставката на управителния съвет на БНБ.