Пламен Грозданов: Не трябва да се бърза със заеми при ремонт на бюджета

Не бива да допускаме бюджетен дефицит над 2 – 3%, заяви изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България"

01.10.2014 | 11:49 Редактор: Мариета Иванова
Пламен Грозданов: Не трябва да се бърза със заеми при ремонт на бюджета

При актуализацията на бюджета не трябва да се бърза с вземането на заеми, а да се намалят разходите на администрацията. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България" Пламен Грозданов по повод предложения преди дни от служебния кабинет ремонт на бюджета.

Припомняме, че в проекта се предвижда да бъде изтеглен нов дълг от 4,5 млрд. лв. в рамките на годината, очаква се и дефицит на касова основа по КФП до 4% от прогнозния БВП (3,1523 млрд. лв), както и увеличение на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв. (28,4 % от прогнозния БВП).

Нуждата от актуализация не подлежи на съмнение, коментира Грозданов отчетеното неизпълнение на приходите. Но това не трябва да става по начина, по който се предлага сега, категоричен е той.

По думите му предложението е непрозрачно и неясно. "Ще се направят близо 500 млн. лв. непредвидени разходи за различни ведомства, вземат се заеми, а парите се вливат в нереформирани системи. Нищо не се прави за повишаване на събираемостта", аргументира се той.

„За бизнеса е ясно – прекалено са раздути разходите в бюджетната сфера“, допълни Грозданов.

„Не бива в никакъв случай да допускаме бюджетен дефицит над 2 – 3%“, заяви още изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България". Според него служебният кабинет няма право на законодателна инициатива, затова ремонтът на бюджета трябва да бъде подготвен от следващия кабинет.

Същевременно Грозданов  препоръча да не се бърза с решения за повишаване на ликвидността на банковата система, преди да има ясна представа какво става в КТБ. Освен това според него е разумно да се подготви тегленето на нов дълг за попълване на Фонда за гарантиране на влоговете.

Запитан дали трябва да има промени при данъците той отговори, че може да се помисли за диференцирана ставка на ДДС за бързооборотните храни. Бизнесът предлага около 5% да е ДДС за храните, допълни той.