Газпром увеличи капацитета на Син поток

01.10.2014 | 23:54
Газпром увеличи капацитета на Син поток

Газпром реши да увеличи мощността на Син поток от 16 на 19 милиарда кубически метра годишно, съобщи компанията.

Решението е било взето след среща на директора Алексей Милер с турския министър на енергетиката Танер Йълдъз в Москва на 1 октомври 2014.

Газпром и Турция са се договорили да натоварят Син поток във връзка с растящите нужди на турските потребители, се казва в съобщението.

През 2014 ще бъде поставен исторически рекорд на доставките на руски газ в Турция – 30 милиарда м3. През 2013 са били доставени 26,6 млрд. м3.

„Турция е най-динамично развиващият ни се пазар от гледна точка на доставките“, каза Алексей Милер.

Търсенето на газ в Турция се е утроило от 2000г. до 47 млрд м3 и се очаква тенденцията да продължи с ръста на икономиката и населението, съобщава Ройтерс.

Турция е поискала от Газпром да намали цената на природния газ, но не е ясно дали руската компания се е съгласила на някакви отстъпки.

Турция е вторият най-голям потребител на руски газ след Германия.

Споразумението между Турция и Газпром за увеличение на капацитета на газопровода Син поток бе постигнато по време на срещите на турския министър на енергетиката Танер Йълдъз с руския си колега Александър Новак, директора на Газпром Алексей Милер, директора на Росатом Сергей Кириенко и директора на Газпромекспорт Елена Бурмистрова по време на визитата му в Москва.