Бизнесът и синдикатите на едно мнение за актуализацията на бюджета

Бюджетен дефицит от 4% не трябва да се допуска, коментира заместник-председателят на КНСБ Николай Ненков

01.10.2014 | 12:46 Редактор: Мариета Иванова
Бизнесът и синдикатите на едно мнение за актуализацията на бюджета

Бизнесът и синдикатите са на едно мнение, че актуализация на бюджета с увеличаване на дефицита до 4% не е трябва да се случва. Това стана ясно от коментара на заместник-председателя на КНСБ Николай Ненков. Той посочи, че синдикатите са на мнение, че актуализация е необходима, тъй като има нужда от още пари за НЗОК и за други недофинансирани системи, но имат критики към предложението на финансовото министерство как да случи ревизията на бюджета.

„Досега винаги се казваше, че максимумът на дефицита ще е 3%. Ако е 4 на сто от БВП, веднага би трябвало да влезем в наказателни процедури и санкции от страна на ЕС и ще загубим за години напред възможност да кандидатстваме за присъединяване към валутния съюз- еврозоната. В този смисъл, ние, заедно с работодателите подписахме декларация, че дефицитът трябва да е максимум 3%. И то само при положение, че не може да се покрие сумата от фискалния резерв,“ коментира Ненков.

По отношение на дефицита заместник-председателят на КНСБ посочи, че е необходимо да бъдат отново ревизирани прогнозите за приходите, тъй като "там  е една от резервите“, коментира Ненков.

Той допълни още, че дълг може да се тегли само за покриване на бюджетен дефицит и посочи, че от плановете на финансовото министерство не става ясно за какво ще се теглят тези 4.5 млрд. лева, както е заложено е проектодокумента за актуализацията на бюджета.

„Дори да приемем, че с 1.5 млрд. лева ще се покрие този допълнителен дефицит. Остават над 3 млрд. лева, за които няма и намек за какво ще се ползват.  Може да се предложи, че ще насочат към една от банките в страната,“ коментира Ненков. Той подчерта, че синдикатите настояват да не се наливат държавни средства в поставената под особен надзор банка.

Ненков допълни, че синдикатите настояват за яснота за какво точно ще се ползват планираните в актуализацията на бюджета разходи от 450 млн. лева.

По неговите думи „няма никакъв смисъл в момента правителството да прави тези усилия, тъй като следващият парламента може да реши нещо друго за актуалзиацията“.

„Не ми е ясно защо се прави тази актуализация, тъй като няма правна стойност, дори да се приеме от кабинета, трябва да отлежава в МС, докато дойде следващият кабинет“, посочи заместник-председателят на КНСБ.

Вижте цялото интервю от видео файла.