Магистрат от Ню Йорк постанови, че Аржентина се е отнесла с неуважение към съда

Коментар с участиетои на Марк Лехман, президент на JPM Securities и Стивън Паркър от JPMorgan

30.09.2014 | 17:28 Редактор: Георги Стоянов
Магистрат от Ню Йорк постанови, че Аржентина се е отнесла с неуважение към съда

Съдията по случая с аржентинския дълг сега постанови, че Аржентина се е отнесла с неуважение към съда в Ню Йорк.

Аржентина искаше да депозира фондове в местна сметка и от там да плаща на всички, които се съгласят на преструктурирането.

Съдията обаче забрани това и разпореди това да се прави чрез Bank of New York Melon. Те обаче искат да използват аржентинска банка, държавна аржентинска банка.

Така че съдията ги обвинява в неуважение за това, че не спазват разпоредбите на съда. Незнам какво означава това, защото ако те няма да платят на облигационерите, вероятно нямат намерение да плащат и никакви глоби.

Това не помага по никакъв начин на Сингър и Elliott Management, защото сега не изглежда по-вероятно те да получат парите си.

"Всеки път, когато съдия каже, че някой се отнася с неуважение към съда, това не е хубаво. Мисля, че Аржентина, както повечето страни, се нуждае от подкрепата на нашите инвеститори, а това изглежда е стъпка в противоположната посока", казва Марк Лехман, президент на JPM Securities.

"Това не изглежда да има особен ефект върху пазарите като цяло. Има определени играчи, които търсят възможности в Аржентина. Те са хедж фонд мениджъри. Но по отношение на това, какво означава решението в по-широк смисъл, не смятам, че има ефект", допълва Стивън Паркър от JPMorgan.