Двойно повече пари за енергийна ефективност през новия програмен период

ЕК прави ревизия през 2018 с цел да установи кои мерки са работещи, коментира експертът Цвета Наньова

30.09.2014 | 12:35 Редактор: Мариета Иванова
Двойно повече пари за енергийна ефективност през новия програмен период

Предвидените средства за следващия програмен период са двойно повече в сравнение с този, коментира в ефира на Bulgaria On Air експертът Цвета  Наньова. Тя допълни, че за разлика от предходния програмен период, при този- Европейската комисия ще направи ревизия през 2018 година кои мерки са работещи и кои страни усвояват добре заложените средства. На база на оценката ще бъдат пренасочени средства към работещи мерки и програми, коментира Наньова. В този смисъл по думите й би следвало работата по програмата да се върши в срок.

Експертът посочи, че два са основните проблеми пред проектите, свързани с енергийната ефективност. Единият е свързан със законодателството.

„Не е решен проблемът с хората, които не живеят в сградата, която ще се санира. Иска се съгласие на всички собственици и хората нямат лостове да решат този проблем. По данни на националната статистика от последното преброяване 30% от жилищният фонд е празен. Ако се прави една мащабна програма, трябва да се помисли за законодателни инициативи и да накарат тези собственици, които не живеят в сградата за саниране, да бъдат по-отговорни,“ коментира Наньова. Тя допълни, че другият основен проблем е свързан с кредитирането.