Финансовият министър събира експерти за обсъждане на актуализацията на бюджета

Държавата харчи повече, отколкото събира от 2009 година насам, коментира финансистът Владимир Каролев

29.09.2014 | 10:50 Редактор: Мариета Иванова
Финансовият министър събира експерти за обсъждане на актуализацията на бюджета

Финансовият министър събира днес- 29 септември, експерти за обсъждане на актуализацията на бюджета. Това съобщи в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансистът Владимир Каролев, като уточни, че срещата започва в 11 часа.  

„Държавата харчи повече, отколкото събира от данъци от 2009 година насам“, коментира Каролев. - „В резултат, без да изключвам данните за тази година- натрупаният дефицит е 8 млрд. лева, което е комбинация от взимане на дългове и намаляване на фискалния резерв.“

Още по темата

Експертът препоръча следващото правителство, което „ще приеме актуализацията, да затегне гайките на министрите“.

По думите на Каролев това, че приходната част няма да бъде изпълнена, не е новина. Той припомни, че редица икономисти, сред които и той, са предупреждавали преди година при изготвянето на бюджета, че приходната част е „пренапрегната“, което е рисковано. Експертът  допълни, че когато не може да бъде изпълнена приходната част, тези, които управляват мислят, за увеличаване на дефицити, не за съкращаване на разходите“.

Според Каролев разходите би следвало да бъдат увеличавани само по линия на здравната система и то конкретно за пътеки за лечение на онкоболни пациенти и други с хронични заболявания. Той подчерта, че парите на Здравната каса за последните пет години са се утроили и, колкото и да бъдат увеличавани ,няма да стигнат, докато не бъдат намерени по-ефективни начини за разпределянето им.

Каролев посочи, че дупката в приходната част ще е около 1.5 млрд. лева.

Експертът коментира и информацията, че за актуализацията на бюджета ще са необходими около 6 млрд. лева. По думите му, ако това се случи, разликата от около 4 млрд. ще бъде използвана за  „ликвидна подкрепа в банковия сектор“.

Каролев подчерта, че в банковата система няма криза.

„Ако се погледнат данните на БНБ, всеки може да види, че ликвидна криза в банковия сектор няма. Имаше ликвидна криза в една банка (ПИБ)– и тя беше овладяна. Проблеми има и в КТБ и нейната дъщерна „Виктория“, които, според мен, бяха породени не от самия бизнес на банката, а от  масираната медийна атака и политическа намеса“, коментира икономистът.

По думите му, най-лесният и безболезнен за политиците вариант е банката да бъде национализирана. Той посочи, че ако бъде избран този вариант, ще са необходими около 4 млрд. лева.
 
„Всичките депозити в банката са около 6 млрд. лв. Парите във Фонда за гарантиране на влоговете са около 2 млрд. Простата аритметика показа, че ще са необходими около 4 млрд. за национализация“, коментира Каролев.

Финансистът посочи, че БНБ не е нарушила закона по отношение на КТБ.

„БНБ спазва закона. По искане на управителите на КТБ и банка „Виктория“ Централната банка въвежда особен надзор и то по силата на Глава Осма от Закона за кредитни институции, която се използва при опасност от неплатежоспособност,“ коментира още експертът.