Йордан Йорданов: Поне 10 години ще отнеме изграждането на нови ядрени мощности

Енергийната борса трябва да заработи възможно най-скоро, коментира бившият директор на АЕЦ „Козлодуй”

22.09.2014 | 12:43 Редактор: Мариета Иванова
Йордан Йорданов: Поне 10 години ще отнеме изграждането на нови ядрени мощности

Изграждането на нови ядрени мощности е дълг и енергоемък процес, който вече отнема  между 10 и 15 години, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” Йордан Йорданов. Причината, по думите, е в дългия процес за  лицензиране. В тази връзка той даде за пример лицензирането на проекта за АЕЦ „Белене”, което е продължило 6-7 години и не е завършено. Самото проектиране отнема 3-4 години и още няколко за изграждането на самата мощност, коментира още Йорданов.

Енергийният експерт посочи, че за следващите 10 години страната ни няма да има проблем в тази област. Предвид изтичащия срок на експлоатация на V и VI блок на първата ядрена централа – съответно пред 2017 и 2022, следва да започне да се мисли за заместващи мощности, подчерта той.

Йорданов коментира, че удължаването на живота на блоковете зависи изцяло от Агенцията за ядрено регулиране и няма пряка зависимост от руски експерти при вземането на решението.

По повод подписаното предварително споразумение с „Уестингхауз” за изграждането на VII блок в АЕЦ „Козлодуй” Йорданов посочи, че няма проблем със съхранението на ядреното гориво. Той подчерта, че инфраструктурата за целта е изградена и се използва за съхранение на ядреното от първата ядената централа.

Йорданов заяви още, че предишното служебно правителство е изготвило дългосрочна стратегия в областта на енергетиката. Според него тази стратегия би следвало да определи дали България ще остане държава „без електропазар със свръх мощности или да станем държава, която произвежда, колкото потребява”.

Експертът подчерта, че страната ни е сред малкото държави в Европа, която има свръхпроизводство на енергия.

Още по темата

Големият проблем идва от това, че България разполага със 13 хиляди мегавата инсталирана мощност. Зимно време потребяваме най-много 8 хиляди мегавата, лятно време – 3 хиляди. Има около 5 хиляди мегавата над потребяваната мощност. Въпреки това, говорим за цените, поради това, че липсва пазар. Цените ги определя ДКЕВР и това обърква нещата.  Трябва да има пазар, електробораса и да се позволи на предприятията да излязат на тази електроборса и там вече цената ще  бъде реална”, коментира Йорданов. Той допълни, че енергийната борса трябва да заработи възможно най-скоро.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
vasil.nichev
преди 9 години
С Данчо сме добри приятели, спорим много и е прав и не! Имаме 13 000 мегавата инсталирани мощности, но те не могат да работят непрекъснато. Около 1400 мегавата са ПаВЕЦ - ако работят на пълна мощност, това е за 4-6 часа, след което са консуматори. Около 3000 мегавата са фотоволтаици, които работят само през демя, и на пълна мощност, ако е слънчево - т.е. не всеки ден. Вятърните генератори са около 290 мегавата - всеки знае кога и по колко работят. За водните централи - около 1000 мегавата, които работят от 1500 до 2800 часа на година. Така, че имаме над 5700 мегавата, които не са системни източници и не можем да ги ползваме постоянно. Остават около 7000 мегавата, които са гарантирани, ако няма ремонти на блоквете в АЕЦ и ТЕЦ. При тежка зима имаме консумация около 8000 мегавата, така, че системата ни е в критично състояние. По-миналата зима беше такава и много почивни центрове, като Априлци например бяха без електричесто за Нова Година. Всеки знае какъв е проблема: нереално високата цена на ВЕИ и дългосрочните договори на "американските" централи, но кой ще го реши, като се знае кои са "собствениците". За проблемите ще се говори още дълго, докато "собствениците" на високоплатение източници не бъдат принудени да работят на пазарен принцип. От кого? Сигнализирай за неуместен коментар