Басри: Азия може да трябва да жертва растежа заради ФЕД

Хатиб Басри, финансов министър на Индонезия

22.09.2014 | 15:47 Редактор: Велко Каменов
Басри: Азия може да трябва да жертва растежа заради ФЕД

Финансовият министър на Индонезия Хатиб Басри споредели притесненията си, че на азиатските икономики може да им се наложи в краткосрочен план да жертват растежа за стабилността. Предупрежденията идват заради очакваното покачване на лихвените проценти от страна на ФЕД догодина. Основният лихвен процент в Индонезия вече е на най-високите си нива от 2009 насам, но Басри отбелязва, че може да се наложат допълнителни мерки на затягане на паричната и фискалната политика. По-високите лихвени проценти, които поддържат в Индонезия, трябва да позволят на страната да остане привлекателна за чуждестранни инвестиции и да я предпазят от големи изтичания на капитали след вдигането на лихвите в САЩ.

Басри отбеляза още необходимостта от диверсифициране на инвеститорската база в Индонезия. По думите му страната трябва да разчита повече на местни купувачи на облигации.

След встъпването си в длъжност като президент на 20 октоври Джоко Уидодо пък ще трябва да се справя и с други икономически проблеми като дефицитите по текущата сметка и в бюджета, както и с отслабващата рупия.