Иван Хиновски: НЕК да оцени активи за продажба

Енергийният експерт препоръча и нова преоценка на разходите с оглед на намаляване на дълга на компанията

21.09.2014 | 09:49 Редактор: Мариета Иванова
Иван Хиновски: НЕК да оцени активи за продажба

Постепенното възстановяване на платежния баланс на НЕК не може да бъде осъществено единствено с увеличението на цената на тока, коментира в предаването Денят On Air с водещ Ивайло Лаков председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

В тази връзка експертът препоръча НЕК да направи оценка на свои оперативни и неоперативни активи, които постепенно да започне да продава.

В отговор на въпрос какви активи могат да бъдат продадени Хиновски посочи,че НЕК разполага, например с ремонтни и електропроизводствени бази, които след като бъде направена необходимата оценка, може да се помисли за тяхната продажба.

Енергийният експерт препоръча още да бъде направена нова оценка на разходите на дружеството, тъй като, според него, все още има „луксозни” харчове, които могат да бъдат намалени.

Още по темата

Попитан за планираното увеличение на цената на тока, Хиновски подчерта, че това е неизбежно. Той поясни, че по дела на ВЕИ производители НЕК е осъден на инстанция Върховен административен съд да плати около 120 – 130 млн. лв. Наред с това,  НЕК трупа негативи и от разликата между регулираната цена и цената на микса. – „И сега започва компенсиране на този икономически абсурд”, коментира енергийният експерт.

По думите на Хиновски има три пътя за държавната компания, чиито задължения са почти 3 млрд. лева. Първият е целият дълг да бъде прехвърлен към бюджета. За този вариант, посочи енергийният експерт, никой не иска да мисли, „защото ще се отрази много тежко на кредитният рейтинг на страната”.

Вторият път, който все по-често се обсъжда, е НЕК да обяви фалит. И третият път е постепенно възстановяване на платежния баланс на НЕК”, коментира още експертът.

Хиновски коментира и темата за забавената либерализация на енергийния пазар у нас.

По този повод той заяви, че „вместо да се готвим за вдигане на прага на цените на регулирания пазар, ние сваляме цените, като разликата с цените в региона е с около 50% по- ниски цени у нас. Това ще се отрази като леден душ при либерализирането на пазара”.

При отварянето на пазара, тези които продават електроенергия в съседните страни, ще продават и у нас, но цените няма да бъдат по-ниски,  поясни енергийният експерт.