Над 24 часа продължава стачката в бургаската мина "Черно море"

Проблемът ескалира, коментира в ефира на Bulgaria On Air Русомир Калоянчев, член на Съвета на директорите на мината

19.09.2014 | 12:41 Редактор: Мариета Иванова
Над 24 часа продължава стачката в бургаската мина

Повече от 24 часа продължава стачката на миньорите в бургаската мина  "Черно море".

Работниците не са получавали заплатите си от юли и се заканват, че ще стачкуват, докато парите им не бъдат изплатени. Те обвиняват за забавянето държавната Национална електрическа компания, която дължи пари на "Топлофикация - Сливен" - основен купувач на въглищата от мината.

Към 12 часа на обяд днес приблизително 60 мъже са били под земята, някои от тях – повече от 30 часа.

Двама от тях били изведени след като са получили хипертонична криза и са откарани в МБАЛ „Бургас“, съобщи в ефира на Bulgaria On Air  Русомир Калоянчев, член на Съвета на директорите на мината. Той допълни, че кръвното им налягане се е повишило над 200 в резултат на продължителния престой в изкуствена среда.

Калоянчев заяви още, че проблемът ескалира и все по-трудно става миньорите да им бъде обяснено защо се бави изплащането на възнагражденията им. Той допълни, че от Министерство на енергетиката продължават да твърдят че са превели пари преди няколко дни, но те били неправилно разпределени. Калоянчев посочи още, че се търси подкрепа за решаване на проблема по всички възможни направления- включително и чрез омбудсмана, община Бургас и Федерация на миньорите.

Миньори от Бобовдол са подкрепели колегите си в Бургас с едночасов протест. По-късно през деня същото се очаква да направят и миньори от ТЕЦ „Марица Изток“, които организирани от синдикатите на КТ „Подкрепа“ и КНСБ предстои да пристигнат в Бургас, съобщи още Калоянчев.