Тодор Николов: Създава се впечатление, че решението за КТБ се отлага за след изборите

По-правилно е БНБ да заеме по-ясна и категорична позиция спрямо банката под надзор, коментира финансистът

18.09.2014 | 12:14 Редактор: Мариета Иванова
Тодор Николов: Създава се впечатление, че решението за КТБ се отлага за след изборите

От последния месец насам единственото нещо, което се е променило по отношение на КТБ, е  удължаването на срок за надзор от страна БНБ, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air финансистът Тодор Николов. По думите му, преди да бъде удължен срокът, очакванията са били да бъде предоставена по-ясна информация за състоянието на банката и БНБ  да заеме по-категорична позиция по въпроса.

„Новото отлагане, за мен, по-скоро означава, че се търси допълнителен срок и, че решението да бъде взето след изборите. Това, на свой ред, придава някакъв политически нюанс, което означава, или че БНБ очаква да има промени в Закона за банките, които да са свързани с решението; или промяна на бюджета; или просто споделяне на отговорността с едно ново правителствено мнозинство. Каквото и да е, трябваше да има ясно мотивирано решение на БНБ защо това е необходимо“, коментира Николов.

Той подчерта, че по-правилната позиция на Централната банка е да заеме е много по-категорична и ясна позиция- „защото има закон, има уредени действия, които могат да се предприемат в такава ситуация, когато една банка е изпаднала в ликвидна криза или има по-сериозен проблем, а това не се случва. И това води до понижаване на доверието в БНБ“.

В този смисъл Николов предложи да се привлекат външни експерти с безспорен авторитет, чието мнение да се вземе под внимание. Това, на свой ред, след представяне на решенията, би вдъхнало повече доверие, коментира още експертът.

На въпрос на водещи Иван Нончев как оценява доброволното предаване на Цветан Василев на сръбските власти, финансистът подчерта, че според него това е по-скоро положително решение, тъй като по този начин банкерът ще има възможност по-активно да защити позицията си по отношение на банката, в която е мажоритарен акционер.