Съдът определи парична гаранция за счетоводителките на КТБ

Костов от своя страна предупреди за критична ситуация в банковата ни система

28.08.2014 | 13:47 Редактор: Ирина Георгиева
Съдът определи парична гаранция за счетоводителките на КТБ

Бившата главна счетоводителка на КТБ Мария Димова и заместничката й Борислава Кючукова остават на свобода срещу парична гаранция от 3000 лв., реши окончателно Софийският апелативен съд. Така в ареста не остана нито един от обвиняемите по разследването. 

Магистратите не се съгласиха с колегата си Христинка Колева, която прецени преди седмица, че двете жени трябва да са на свобода срещу "подписка". Макар прокуратурата да се отказа от постоянния арест на Борислава Кючукова в замяна на "домашен арест", съдът днес, 28 август прецени, че няма опасност нито една от тях да извърши ново престъпление.

В мотивите на съда докладът на БНБ също беше взет предвид. Апелативният съд записа, че в страни от разследването е останал друг период от време. Магистратите отбелязаха и че свидетелските показния съвпадат с писмените доказателства, които до сега прокуратурата е събрала. Съдебният състав акцентира на това, че соченият за подбудител на престъплението все още не е разпитан. Адвокатът на Борислава Кючукова, Христо Ботев обяви, че делото трябва да бъде спряно защото Цветан Василев не е разпитан.  

"Според прокуратурата той е обвиняем. Поне според мене, да спрат делото докато този човек се появи. Пък да не говорим че в НПК има предвидени методи за разпит от дистанция. Аз до колкто знам човека се страхува за живота си,а не че иска да се крие от правосъдието. Това е пределно ясно. " - обясни Христо Ботев, адвокатът на Борислава Кючукова. 

В съдебната зала адвокатите припомниха, че Маргарита Петрова - главният касиер на КТБ, първоначално заявила пред прокуратурата, че лично е занесла на ръководството на фирмата на Цветан Василев - "Бромак" 206 млн. лева. След това обаче тя променила показанията си и заявила, че парите давала на части и за определен период от време на Димова и Кючукова. В съда за да се ограмоти с терминологията бе  и треньорът по баскетбол  Константин Папазов.  Пред съдебната зала той защити банкерът  Цветан Василев.  

"На 21 декември на тържество на нова година на тържество на банката което бе в Зала Универсиада ние имахме дълъг разговор за нализа на годината и когато коментирахме баскетбола на Левски той каза: Тити, ние купуваме прекалено скъпо парите на хората и трябва 24 часа на ден да работим, за да може тези високо купени пари на хората да ги реализираме. И се купуват дозата предприятия във финансова нестабилност, укрепват се и се продават и каза това са моите мачове. Ако аз съм Цветан Василев и виждам, че целият държавен апарат и машина действа против мен няма на кого да се опра. Най нормално е всичко това да се изчисти и да се намери виновника и той е само един - Иван Искров според мен." - почерта Папазов.

Баскетболният треньор обясни, че ако банката не заработи,  израелска фирма със сериозни влогове в КТБ вероятно ще съди страната ни. 

Междувременно бившият премиер Иван Костов предупреди в интервю за BTV, че критична ситуация в банковата ни система. Според него БНБ не разполага с инструменти да я овладее и затова чака следващия парламент и правителство. Костов обяви, че има 2 плана за спасяване на КТБ - с 1 млрд. евро от Виенския фонд или с помощта на държавата и БНБ. Незабавни преговори с инвеститорите, които искат да оздравят КТБ и банка "Виктория", нов управител на БНБ и актуализация на бюджета веднага след избора на новия парламент - тези действия според Костов са единственото спасение, за да не се озове държавата в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември.