Георги Близнашки: Три групи проблеми измъчват България

Това са финансовият недостиг, банковата криза и проблемите в енергетиката

28.08.2014 | 15:45 Редактор: Ирина Георгиева

Още по темата

Три групи проблеми ни измъчват основно. Първо - финансовият недостиг, защото не беше актуализиран бюджетът от предходното Народно събрание, а служебното правителство разполага с много ограничен финансов ресурс, каза при посещението си днес в Благоевград служебният премиер проф. Георги Близнашки, предаде БТА.

"Крайно сме затруднени, особено като се има предвид, че трябваше да реагираме по повод на бедствията, "синия език", където също трябва да се отделят средства, за да се приключи с тази зараза, която обхвана немалка част от страната." - обясни Близнашки.

Премиерът заяви, че вторият проблем е свързан с банковата криза. Той отбеляза, че служебният кабинет наблюдава много внимателно процесите, които се случват в КТБ, както и действията на Управителния съвет на БНБ. Близнашки подчерта, че има законови процедури, които трябва да се извървят, преди да се стигне до политическите решения.

Третият проблем е енергетиката, коментира Близнашки.

"Да стоят колкото искат. Но обществото отдавна е снело своето доверие. Това ще бъде една институция, която каквото и да направи оттук нататък, ще предизвиква нови и нови вълни на обществено неодобрение и затова вчера ги призовах да слушат много внимателно онова, което дебатира и предлага Енергийният борд, който се създава и където ще бъдат всички заинтересовани среди. Този състав на ДКЕВР, една независима регулаторна агенция, носи огромна вина за тежкото положение, което се създаде в енергетиката. Към средата на следващата година ще има нарастване на дупката до 3,8 млрд лева. Тяхната политика или линията, която следваха, се провали напълно." - по този начин Близнашки коментира отказа на ръководството на ДКЕВР да подаде оставка.


Енергийният борд е алтернативното решение до голяма степен, защото именно там ще трябва да се формират позиции, с които ДКЕВР ще трябва да се съобразява, ако не иска да предизвика недоволството на обществеността, посочи проф. Близнашки. 

Премиерът подчерта, че е груба грешка на която и да е политическа сила да се обръща срещу служебното правителство, защото то няма да се намесва и няма да взема страна в предизборната борба.

"Колкото до смяната на областните управители, няма да надхвърлим 14, половината от 28. Когато казват, че служебното правителство извършва чистка, истината е съвсем друга. Ние лансираме фигури, които са професионалисти, хора, които не са участвали в политическите борби. Търсим свежа кръв за нормалното функциониране на администрацията. Служебното правителство си поставя една единствена основна цел - произвеждането на свободни и честни избори. От тази гледна точка твърдя категорично, че няма никаква чистка. Върху мен не се упражнява никакъв натиск от която и да било политическа партия", посочи проф. Близнашки. 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма