Служебното правителство е поискало оставки в ДКЕВР

Дупката в енергетиката към 30 юни е 2,9 млрд. лева

27.08.2014 | 13:36 Редактор: Ирина Георгиева
Служебното правителство е поискало оставки в ДКЕВР

Служебното правителство е поискало оставки в ДКЕВР. Това съобщи служебният енергиен министър Васил Щонов след редовното заседание на Министерския съвет. Стана ясно, че правителството е поискало общо три оставки на членове на комисията до момента - Еленко Божков, Лиляна Младенова и на председателя Боян Боев. 

"Смятаме, че регулаторът не си изпълнява задълженията от гледна точка интереса на обществото", посочи Щонов.

"Дупката" в енергетиката към 30 юни е 2,9 млрд. лева, а прогнозата за следващия регулаторен период е дефицит от поне още 900 млн. лева в най-добрия случай, коментира Щонов. Според него през последната една година регулаторът е работил на парче, а много от ценовите му решения не се приемат от бизнеса. Единственият начин да се постигне баланс е чрез създаването на Енергиен борд, заяви Щонов.

"Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия, са неработещи на този етап. Ако зависеше от мен, щеше да има повече оставки. Ние се стараем да назначаваме експерти, преди хората, които са били на тази позиция, не са били експерти." - коментира Щонов.

Премиерът Близнашки заяви, че заради ситуацията в енергетиката всички са губещи, но въпросът е как да се минимизират загубите. Той подчерта от своя страна, че макар и независима, регулаторната комисия „не може да действа на своя глава“.

Всяка година си говорим за дупката в енергетиката, но не се предприемат действия, изтъкна вицепремиерът Екатерина Захариева.

„Поради всичко случвало се през тази една година тази дупка или ще се трансформира в държавен дълг, или ще фалира НЕК, или някое от другите частни дружества. Няма как да се продължава това“, отсече вицепремиерът.

Захариева уточни, че тримата, на които е поискана оставката, казали, че ще си помислят до четвъртък дали да си я подадат.

"Нека да изчакаме техния отговор и тогава ще вземем решение какво да правим", заяви тя. 

Захариева заяви, че има съмнение за конфликт на интереси при Еленко Божков, защото има подаден сигнал, че той притежава ВЕЦ. По нейни думи незаконосъобразното вземане на решения на регулатора е стигнало дотам, че за първи път ЕК да трябва да споменава поименно председателя Боян Боев  в свое писмо и да го посочва за пример за лошо политическо назначение. Писмото е от комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер от 4 април тази година и е до бившия вече енергиен министър Драгомир Стойнев.

Служебният премиер Георги Близнашки подчерта, че целта му е да възстанови доверието в институциите. 

"Същият подход прилагаме към ДКЕВР, защото общественото доверие към тази институция, която открито обслужваше интересите на бившото правителство, изкуственото задържане на цените на тока, даде много пагубни резултати." - заяви Близнашки. 

Предвид тежкoто състояние в енергетиката, според служебния кабинет, Енергийният борд е добро решение, което трябва да продължи да действа и по време на следващи правителства. Както вече е известно,  негов председател ще бъде вицепремиерът Екатерина Захариева. В енергийния борд ще участват както представители на държавата, така и на енергийния бизнес. 

Междувременно стана ясно, че заради неудачни решения на регулатора досега ще се наложи токът да поскъпне плавно и цената му да нарасне с 50%  в рамките на 5-10 години, поясни министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

На днешното си заседание кабинетът реши и да са създаде и енергиен борд, който да дава съвети как да се решат проблемите в енергийния сектор.