Трябва ли България да тегли нов заем

Проф. Христина Вучева и Петър Ганев

26.08.2014 | 20:00
Трябва ли България да тегли нов заем

Противоречиви са мненията на икономисти нужно ли е България да тегли нов заем, както поискаха вчера от ГЕРБ.

В Института за пазарна икономика смятат, че държавният бюджет няма да издържи без нов кредит.

Причините – високият дефицит, който в края на годината се очаква да надхвърли планирания 1,5 милиарда лева и вноската по външния дълг в началото на 2015.

Само за покриването на стари дългове ще са необходими около 4,5 милиарда лева.

Според Петър Ганев има и още пера, за които ще са необходими пари, като например ако новото правителство реши да изплати гарантираните влогове на вложителите в КТБ.

Официалните данни на министерството на финансите показват, че нов заем не е необходим, смята бившият министър на финансите Христина Вучева.

"Ясно е че няма достатъчно пари във фонда за гарантиране на влоговете. Там ще се появи дупка от милиард и половина, която най –вероятно пак би била финансирана с дълг, ако се стигне до изплащане на депозитите.

Също така задълженията на НЕК и дефицитите в енергийната система потенциално могат да легнат на данъкоплатеца.

Там говорим за дупка от 3 млрд. най -вероятно тя ще бъде покрита от участниците в пазара.

Така, че дълг ще бъде взиман това е неизбежно" - смята Петър Ганев, икономист от ИПИ.

Бившият финансов министър Христина Вучева пък е категорична, че парите в държавната хазна ще стигнат и нов заем не е нужен.

"Не виждам някаква сериозна опасност тъй като все пак в момента разполагаемите средства на бюджета във фискалния резерв са достатъчни, за да посрещнат дефицита, който има до края на тази година дори и той да надхвърли предвидените средства по бюджета.

Плащането, което е на 15 януари за дълга от преди години, сумата също е налична" - казва Христина Вучева, бивш министър на финансите.

Според Петър Ганев служебното правителство трябва да следи стриктно изпълнението на приходите.

Без работещ парламент, временният кабинет може само да подготви актуализацията на бюджета.

"Хубаво е служебното правителство да подготви актуализацията, която да ни подготви за сценарий, при който няма стабилно мнозинство в парламента и не може да се формира ново правителство.

Дори и при този сценарий, ако служебното правителство внесе актуализация, ще има работещ парламент, който ще може да я гласува и съответно може да оторизира служебното или друго правителство да потърси заем от външни пазари" - казва Петър Ганев, ИПИ.

Според Петър Ганев от 2009 година насам при всяка смяна на властта, в бюджета се появява дупка.

Проф. Христина Вучева изчислява, че мандатът на временното правителство е много кратък и няма да стигне за търсене на пари на международните пазари.

"Търсенето на пари на международните пазари изисква време .. поне 1 месец и това не може да стане в близко време когато е мандата на това правителство" - казва Христина Вучева.

С икономистите разговаря Васил Детелинов.

Вижте целия материал във видеото.