Гюнтер Йотингер заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд

Екатерина Захариева и Васил Щонов разговаряха с Гюнтер Йотингер в Брюксел

20.08.2014 | 15:52 Редактор: Ирина Георгиева
Гюнтер Йотингер заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд

Стабилизирането на енергийния сектор у нас и състоянието на големи инфраструктурни енергийни проекти станаха основна тема за разговор между вицепрезидента на ЕК и комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер и заместник министър-председателят по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетика Васил Щонов. Днес, 20 август те се срещнаха в Брюксел, предаде МРР. На срещата присъстваха и представители на Генерална дирекция "Енергетика" на ЕК.

Еврокомисарят заяви пълна подкрепа на идеята за създаване на енергиен борд и покани български експерти за разговори в ЕК, с цел намиране на балансирани механизми и стабилизиране на сектор "Енергетика". Вчера на работна среща между заместник министър-председателят и КТ Подкрепа стана ясно, че в момента се работи активно за структурирането на енергийния борд, който трябва да започне работа във възможно най-кратки срокове.

В Брюксел стана въпрос и за проекта Южен поток. Относно него, българската страна потвърди позицията си за временно спиране на дейностите, определени в писмото на ЕК по наказателната процедура – преустановяване възлагането по всички тръжни процедури, , както и въздържане от сключване на договори, тъй като те трябва да съответстват на законодателството на ЕС.

Комисар Йотингер приветства това решение и заяви, че и по този въпрос Брюксел е готов да участва в дискусии с българските власти, за да бъде гарантирано пълното съответствие на проекта с правилата на ЕС.  Той още веднъж подчерта, че ЕС не е против Южен поток, но настоява за пълна синхронизация на проекта с европейското законодателство. Йотингер покани български експерти за разговори в дирекция Енергетика за изясняване на детайлите по наказателната процедура.

На срещата бяха обсъдени и рисковете пред България от евентуално спиране на доставките на природен газ заради напрежението в отношенията между Русия и Украйна. Вицепремиер Захариева изтъкна, че ако се стигне до там, страната ни ще губи всеки месец по 400 милиона лева. Тя заяви, че изграждането на интерконекторната връзка с Гърция е един от основните ни приоритети.

Според Йотингер до най-тежкия сценарий няма да се стигне. Той увери нашата делегация, че поддържа постоянна връзка с Москва и Киев и според него няма да има проблеми с газовите доставки през есента и зимата.

Двете страни са убедени в необходимостта от по-голяма свързаност и партньорство между държавите-членки на ЕС в областта на енергетиката и ще работят активно за изграждане на обща енергийна политика на ЕС.