Галъп: 53% от българите не се доверяват на банкова система у нас

Всеки втори избирател е убеден, че КТБ е жертва на политическа атака, 16% са на противоположното мнение

20.08.2014 | 15:18 Редактор: Ирина Георгиева
Галъп: 53% от българите не се доверяват на банкова система у нас

За втори пореден месец доверието в банковата система спада, сочат данни от изследване на „Галъп" направено за населението над 18-годишна възраст между 1 и 6 август. 53% от българите не се доверяват на българската банкова система, показват данните.  Тези стойности се отчитат за първи път от началото на март 2013 г., когато имаше обща криза на доверието в институциите, свързана с февруарските протести.

Всеки втори избирател е убеден, че КТБ е жертва на политическа атака, като с тази позиция не са съгласни само 16% от участвалите в допитването. От една страна, този факт е успокояващ, тъй като мнозинството от хората не виждат проблема като чисто финансово-икономически. От друга страна обаче тази доминираща в общественото съзнание нагласа говори за волунтаризъм на властите, посочват от Галъп.

Едва 5% от българите възнамеряват да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина. Тези проценти могат и да изглеждат не големи, но следва да се има предвид, че близо 40% от сънародниците ни изобщо нямат спестявания и не работят с банки, така че в действителност не бива да подценяваме получените резултати. Мнозинството българи обаче предпочитат българските банки - 33%, докато 18 на сто изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас.