Стойнев: Цената на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“ е 5.3 млрд. долара

Сумата включва оборудването и строителството, коментира бившият енергиен министър

18.08.2014 | 12:28 Редактор: Мариета Иванова
Стойнев: Цената на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“ е 5.3 млрд. долара

В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR бившият енергиен министър Драгомир Стойнев потвърди, че цената за изграждането на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“ е 5.3 млрд. долара. Той допълни, че това включва оборудването и строителството и, че това е много примамлива оферта. Той отрече да има предвидени неустойки в подписаното наскоро предварително споразумение за изграждането на блока и уточни, че няма да има последици за страната, ако не се стигне до реализация на проекта.

Енергийният експерт Димитър Иванов попита дали бързането около подписването на споразумението се дължи на факта, че има информация, че няма да бъде удължен животът на V и VI в първата българска ядрена централа. По думите на Стойнев обаче, удължаването на живота на двата реактора върви по план, но това може да бъде направено за максимум 20 години, докато един нов ядрен реактор би обезпечил енергийните нужди в следващите 80 години. Стойнев посочи още, че има прогнози, че в следващите 40 години ще има голямо търсене на електроенергия и е добре да се инвестира сега. На свой ред Димитър Иванов изрази съмнение в направените прогнози.

По думите на Стойнев, ако не бъдат ревизирани договорите с ВЕИ производителите и с двете американски ТЕЦ-а ще има повишение на цената на тока.

Още от коментара вижте от видео файла.