Разширени санкции на ЕС и САЩ срещу руски банки

29.07.2014 | 22:31
Разширени санкции на ЕС и САЩ срещу руски банки

ЕС се договори за пръв път във вторник да наложи разширени санкции на руски петролни компании, банки и фирми от отбранителната индустрия, най-мащабната международна акция от началото на подкрепата на Москва на бунтовниците в Източна Украйна, съобщава Ройтерс.

ЕС прие пакет секторни мерки срещу Русия, които в четвъртък се очаква да бъдат публикувани в официалния вестник на общността и да влязат в сила на другия ден.

ЕС може да свали или промени санкциите срещу Русия до 12 месеца, съобщава РИА Новости, цитирайки високопоставен източник от ЕС.

„Днес ЕС се договори за пакет от значителни допълнителни рестриктивни мерки, целящи секторното сътрудничество и обмен с Руската федерация. Тези решения ще ограничан достъпа до капиталовите пазари на ЕС руските държавни финансови институции, ще наложат ембарго над търговията с оръжия, кще установят експортна забрана за стоки с двойна употреба за военни крайни потребители и ще ограничат достъпа на Русия до висок итехнологии, особено в петролния сектор“, се казва в изявлението на президента на Европейския съвет Ромпой и президента на ЕК Барозо, публикувани на сайта на ЕС.

 

САЩ също въвежда нови мерки, съобщи Белият дом.

„Днес САЩ въвежда нови санкции срещу ключови сектори на руската икономика – енергетиката, въоръжението и финансите. Ще блокираме износа на конкретни продукти и технологии на руския енергиен сектор, разширяваме санкциите, добавяйки нови банки, компании от отбранителния сектор, официално прекратяваме кредитите, които насърчават износа за Русия и финансирането на проекти за икономическо развитие на Русия“, каза Обама.

 

Американските санкции са срещу Банка Москва, ВТБ, Роселхозбанк и ОСК- Обединена судостроителна корпорация, съобщава РИА Новости, цитирайки Министерството на финансите на САЩ.

Според Eurobserver списъкът с физически лица е разширен с 8 души, четирима от тях са близки сътрудници на Путин.

На гражданите и фирмите от САЩ е забранено да придобиват дългови инструменти на тези банки и свързаните с тях юридически лица, както и тяхно имущество за срок над 90 дни. Всички останали транзакции с тези банки са разрешени.

 

„Ефектът върху търговията е сравнително слаб. По-голям риск е ударът срещу цялото икономическо доверие“, каза Грегър Едер, икономист от Allianz, цитиран от Ройтерс.

„Спирала от санкции, наред със загуба на общото доверие би било достатъчно да спре и без това крехкото възстановяване в Европа“, казва Едер.

 

Германският енергиен гигант E.ON инвестира 6 млрд евро от 2007 в Русия, а химическият концерт BASF има съвместно дружество с Газпром.

 

Във Франция компанията от отбранителния сектор, Thales, има дял в компания, която продава кораби за Русия, а френско-германският авиокосмически консорциум Airbus и доставчиците му зависят от руския титан за самолетни части.

 

Износът на Еврозоната за Русия е под 5% от общия износ на блока, икономистите са убедени, че Европа може да се справи с понижение на търговията с Русия, коментира Ройтерс. Според агенцията по-сериозен може да е ударът по доверието и ефектът върху инвестициите.