Мерджанов: Няма обективни причини за радикални промени на бюджета

По думите му президентът „поставя условия, които надвишават конституционните му правомощия“

25.07.2014 | 14:54 Редактор: Мариета Иванова
Мерджанов: Няма обективни причини за радикални промени на бюджета

Няма обективи причини за радикални промени на държавния бюджет в настоящия момент, категорични са от „Коалиция за България“. Позицията стана ясна от разпространено до медиите изявление на председателя на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов.

„Въпреки приказките за разруха и огромни дупки в бюджета, истината е, че няма никакви обективни причини за радикални промени в този бюджет към настоящия момент. Такива са допустими само по отношение по бюджета на НЗОК, както не еднократно сме го заявявали. Актуализацията на държавния бюджет не е акт, който следва да се гласува на бързо по неясни причини“, става ясно изпратеното от пресцентъра изказване.

В него Мерджанов посочва още, че „президентът поставя условия, които далеч надвишават конституционните му правомощия“.

Още по темата

„Напомняме на държавния глава, че разпускането на парламента не означава разпускане на парламентарната система и заместването и с президентска. Служебното правителство е конституционно ограничено в двумесечен срок. То няма нито времето, нито необходимата легитимност за мащабни реформи. Неговата цел е бързата организация на честни избори. Нека президентът се съсредоточи върху нея и ще може да разчита на нашата подкрепа. Колкото до бюджета, дълговете и БНБ, нека оставим на българския народ да каже кой е най-достоен да се заеме с решаването на тези проблеми“, гласи още текстът на изявлението.

След среща на депутати от БСП с  министър-председателя в Министерския съвет стана ясно, че премиерът в оставка Пламен Орешарски ще премисли дали да изтегли актуализацията на бюджета, пише Dnes.bg.

Разговорите бяха поискани от социалистите, които настояват Орешарски да изтегли актуализацията, защото смятат, че е ненужна.

Различията между партиите по въпроса за ремонта на бюджета днес ескалираха. ГЕРБ и ДПС се съюзиха и заедно прокараха решение в пленарната зала за извънредно заседание на парламента следващия вторник, на което да се обсъди актуализацията. БСП пък се обявиха против, опитаха да провалят кворума, но неуспешно, и на практика минаха в опозиция.

Социалистите обясниха, че имат три мотива да искат оттегляне на проекта за актуализация. Той беше внесен преди повече от седмица от кабинета в парламента.

Първият аргумент е, че в самото предложение за актуализация пише, че бюджетът може да бъде изпълнен и така, както е заложен в първоначалния си вариант, обясни Корнелия Нинова след срещата при премиера.

"Вторият е, че увеличаване на дълга, увеличаване на дефицита и намаляване на приходната част поставят пред риск и затруднение финансите в България. Това би се отразило не само на инвестиционния климат, но изобщо на жизнения стандарт на България“, коментира още Нинова.

Третият аргумент на социалистите да са против актуализацията е начинът, по който тя е била внесена.

„Научихме го в последния момент преди бюджетна комисия – така не се прави“, каза Нинова и допълни, че би трябвало БСП да знаят параметрите преди това и да са ги обсъдили в парламентарната група.

„Премиерът изслуша аргументите ни и каза, че ще премисли“, каза Нинова. Тя все пак уточни, че процедурата не е толкова проста и не зависи единствено от личното мнение на премиера. Ако Орешарски се съгласи да изтегли актуализацията, той трява да получи одобрението и на министрите. За целта трябва да се свика заседание на Министерския съвет.

Следващото редовно заседание на кабинета в оставка ще е в сряда, но извънредното заседание на парламента, посветено на актуализацията, ще е във вторник. Нинова изрази надежда, че премиерът ще намери начин да реши проблема, и обяви, че червените очакват отговора му до вторник.