Дончо Барбалов: Столична община може да усвои до 200 млн. лв. по европроекти за 2014

Спрените пари по оперативни програми са голямо предизвикателство за общинските бюджети, коментира заместник-кметът по финансите

24.07.2014 | 10:26 Редактор: Мариета Иванова
Дончо Барбалов: Столична община може да усвои до 200 млн. лв. по европроекти  за 2014

Столична община може да усвои 200 млн. лева по европейски проекти до края на годината, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-кметът с ресор „Финанси“ Дончо Барбалов. Той посочи, че спирането на плащанията по оперативните програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“ поставят сериозно предизвикателство пред  бюджетите на редица общини и в този смисъл на столичния.

Той припомни, че от Сдружението на общините дори са изпратили писмо до Европейската комисия, в която призовават комисията „да разгледа ситуацията в страната и да помогне“. „Защото от месец февруари правителството спря плащанията и не се взеха мерки да се осигури минимален ресурс към общините,“ коментира Барбалов.

Заместник-кметът посочи още, че още в първите месеци Общинският съвет е направил подробен анализ на проектите по оперативните програми със спрени средства.

„Още в първите седмици след след спирането на плащанията, като видяхме каква е тенденцията държавата да не се намеси в полза на общините по никакъв начин, ние направихме анализ на проектите, които бихме могли да довършим със собствени средства, на тези, които не бихме могли по никакъв начин да довършим без възобновяване на плащанията и тези, при които бихме могли да търсим участие от общинския бюджет. И неслучайно преди няколко месеца Общинският съвет взе решение Столична община, а не държавата да преведе авансово 13 млн. лева за доставка на автобуси“, сподели Барбалов.

Заместник-кметът посочи още, че подмяната на автопарка на столичния градски транспорт е ключов приоритет за общината.

На въпрос на водещата Йоанна Николова дали има риск да бъде забавена работата по проекта за Завода за боклук заради спрените средства, Барбалов посочи, че към момента няма такава опасност, тъй като преди спирането на плащанията са били предени авансово средства за този проект.

Барбалов отбеляза още, че на последното си заседание преди да подаде оставка Министерският съвет не е одобрил новата методика за изчисляване на такса смет, предложена от бизнеса. Той подчерта, че още в първите дни след избирането на новия кабинет ще потърси контакт с новия министър на финансите с цел да се сформира работна група, която да обсъди формирането на такса смет, която да влезе в сила от 2016 година.