Силната връзка между представата за себе си и успеха в бизнеса

Представата ни за самите нас се отразява на нашето представяне в работата по фин, но впечатляващ начин

21.07.2014 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Силната връзка между представата за себе си и успеха в бизнеса

Голяма част от бизнесмените се фокусират върху тактики за успех като стратегическо планиране, маркетинг, продажби и управленски процеси. Правейки това с подобна на религиозна вяра упоритост в продължение на десетки години, често има такива, които се оплакват, че не се постигнали това, което са се надявали, пише Сиймън Рейнолдс във Forbes.

Неговото мнение е, че за постигането на успех на по-високо ниво в бизнеса, голяма значение има представата за самия себе си.

Според него, прилагането на каквито и да е тактики няма да дадат особен резултат, ако се блокираме от вътрешно усещане, че не заслужаваме бизнес успех или ако не се чувстваме достатъчно добре за постигането на личен успех.

Представата ни за самите нас се отразява на нашето представяне в работата по фин, но впечатляващ начин.

Има стотици начини да блокираме прогреса си, заради това, че имаме пораженчески мисли. Така например, като се представяме малко по-плахо в търсенето на полза; като не смеем да придвижим компанията напред в нова и по-добра посока; като приемаме средното ниво на ръст на приходите, когато би трябвало да се целим в  рекордни повишения и т.н.
Редица проучвания, сред които такива на д-р Натанаил Брандън и професор Барбара Фредериксън, показват как начинът, по който мислим за себе си засяга представянето ни – в работата и в живота като цяло.

Ето два начини за повишаване на самочувствието и оттам шансовете за успех в бизнеса.

Бъдете най-големия си фен

Много често ние сме точно обратното- ние сме най-суровия си критик и се укоряваме  насаме за грешки, направени в обществото.

Тези с високо самочувствие и висока ефективност са по-малко изискващи към представянето си, но също така подкрепят себе си със собствено мислене и самооценка. Те говорят за себе си  приповдигнато. Избират да интерпретират събитията по позитивен начин. Те си казват, че могат и ще постигнат успех.

За това е необходима значителна самодисциплина, но с последователни усилия може да се превърнем в нашите най-ревностни поддръжници, вместо да се самоизяждаме отвътре. Ако това се случи, неизбежно и нашето представяне в бизнеса ще се подобри.

Инвестирайте в собствената си компетентност

Логично, колкото по-добри са бизнес уменията ви, толкова по-уверени ще сте, когато ги прилагате. Въпреки това, много предприемачи и изпълнителни директори са щастливи да акостират на старите си знания и придобит опит, вместо да се посветят на придобиване на знания на по-високо ниво и компетенции в друга област.

Придобиването на нови знания на по-високо ниво носи двойна награда- получавате ползи от специфична област, но също така се чувствате по-добре от самия себе си като цяло. Ако използваме спортна терминология- ще се чувствате повече победител, което в замяна води до повече уверени действия и резултати.

Комбинирайте положително мнение за себе си с постоянно увеличаване на знанията и уменията и ще имате мощно единство от вътрешни и външни „усилватели“ на самочувствието. Не след дълго това, което мислите за себе си ще се промени, а оттам и бъдещето ви като цяло

Снимка: Reuters