Илия Лингорски: Много погрешно е на регулатор да се дава законодателна функция

Народната банка не ни убеждава, че е независима от политическите среди, коментира финансовият експерт

21.07.2014 | 22:17 Редактор: Мариета Иванова
Илия Лингорски: Много погрешно е на регулатор да се дава законодателна функция

финансовият експерт и бивш заместник-министър на финансите Илия Лингорски. По повод отправените критики към БНБ  заради ситуацията около Корпоративна търговска банка той коментира, че не е честно и почтено, ако има системен проблем и някои дефицити на Централната банка, които трябва да бъдат изчистени, те да бъдат прехвърляни към нейното ръководство в момента. По думите му „Народната банка не ни убеждава, че е независима от политическите кръгове и среди”.

„Такова състояние, каквото в момента наблюдаваме, с четвъртата по големина банка в страната очевидно не може да стане за един ден. Още повече, че през годините сме свидетели на една непоследователност-едно се казва, друго се случва, а резултатът е съвсем трети”, посочи Лингорски.

По думите му репутацията на Централната банка е била силно увредена, заради направеното изявление, че КТБ ще отвори врати на 21 юли.  Той допълни, че очевидно изявлението е направено в момент, когато БНБ не можела да поеме такъв ангажимент.

Лингорски допълни още, че в целия този процес, изведнъж на Централната банка, откъдето „идва надзорният проблем се възложи да законодателства, да подготвя закон, който после чисто механично ще се разгледа и гласува. Конституцията в чл. 87 не случайно не дава законодателна инициатива на никой друг, освен на народните представители и на Министерския съвет”, допълни още експертът.
Лингорски посочи още, че един от големите приоритети за страната ни е да ускори максимално работата по подготовка за влизане в еврозоната. Той допълни, че процесът предполага да бъдат извършени редица реформи в много области и най-вече-постигане на върховенство на закона.

Вижте цялото интервю от видео файла.

Вижте и какво мисли експертът за сваления над Украйна малайзийски самолет от следващия видео файл.