Реформите в енергетиката да се случат с външно финансиране, предлагат експерти

Непризнаването на проблемите само задълбочава кризата, коментира Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация

14.05.2014 | 10:01 Редактор: Мариета Иванова
Реформите в енергетиката да се случат с външно финансиране, предлагат експерти

Правителството да потърси от Европейската комисия и финансови институции като Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) финансиране за енергетиката срещу извършването на реформи в сектора, предлагат експертите от инициативната група "Да спасим енергетиката".

Загубите в енергийната система са огромни, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air   председателят на Управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) и член на инициативната група Меглена Русенова. Pо думите “криенето“ на реалните задължения само задълбочава кризата. Само дълговете на Националната електрическа компания (НЕК) са в размер на 2,6 млрд. евро, подчерта Русенова.

Тя коментира и състоялата се вчера среща между експерти от "Да спасим енергетиката" и представители на кабинета на еврокомисаря  по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в Брюксел.

Русенова обясни, че на срещата е станало ясно, че Брюксел е запознат в детайли със ситуацията в българската енергетика. Изпратени са писма до правителството с очаквания за конкретни отговори за проблемите в сектора.

Според нея от 1 юли, с началото на новия ценови период, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране трябва да покаже, че има ясна политика и конкретни мерки за подобряване на ситуацията. Ако няма решение на декапитализацията, а отлагане на проблема, това ще застраши целия сектор, а оттам и цялата икономика, предупреди Русенова.
„Само производителите на електричество от възобновяеми източници имат банкови кредити на стойност 3 млрд. евро”, допълни тя.

Независимостта на енергийния регулатор също беше посочена като един от начините за излизане от кризата. Ако държавната комисия е независима в своите решения, ще бъде търсено върховенството на закона и баланса между участниците в енергийния сектор.
Според Русенова именно политическите решения са причина за финансовите проблеми в системата и декапитализацията на дружествата.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
rumen221
преди 9 години
Истината за Енергетиката1. Инсталирани 13,8 GW - Ядрени 2,0 = 14,5%- ВЕИ (слънце, вятър, вода) 4,99 = 36%- ТЕЦ 6,8 = 49,5%2. ПотреблениеЯнуари 2013г 7,4 GW, но Внос 0,44 3. Излишъци- Изискване 2020г. е 18 % ВЕИ (системата може да понесе 300Мв.), а разполагаме с 36 % ( 1975Мв.)!4. Предстои дефицит- до 2020г. бракуваме 3 GW базови ТЕЦ и се качваме на черешата, а отдолу горския ще ни чака надървен5. Когато няма слънце и вятър трябват Заместващи мащности! - Още преди 10г. анализите показваха, че за да не се дестабилизира Енергийната система са допустими 300 Мв. фото- и вятърни ВЕИ. - Кои *** допустаха строежа на 1 975Мв??? ВЕЦ-овете също са възобновяем Източник (ВЕИ)...!!! Договорите с ВЕИ и Американските ТЕЦ-ове са ОМРАЗНИЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР ли?След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговете на Ирак за ОМРАЗНИ, ДЕНОНСИРАХА ги ЕДНОСТРАННО и България загуби 2 милиарда долара!!! Но в международното право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях.3. Подписалите ги са знаели горните 1 и 2 и въпреки това са подписали!Договорите за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗКУПУВАНЕ на ток СА ОМРАЗНИ!Затова:- Или ПРАВИТЕЛСТВОТО ще ги ДЕНОНСИРА по лесния начин или Хората по трудния!. Сигнализирай за неуместен коментар