Кражбите и проституцията са сред основните оплаквания на чуждестранните туристи

Битовата престъпност също дава отражение върху туризма в страната, заяви експертът Николай Радулов

25.04.2014 | 09:00 Редактор: Ирина Георгиева
Кражбите и проституцията са сред основните оплаквания на чуждестранните туристи

Дребното джебчийство и проституцията са сред основните оплаквания на чуждестранните туристи след престоя им в България. Това  заяви експертът по сигурност Николай Радулов в Сутрешния блок на България он ер. Според него и битовата престъпност дава отражение върху туризма на страната ни. Дребните престъпленя в морската столица Варна са се увеличили двойно, допълни Радулов и подчерта, че постоянно има оплаквания от  граждани не само в полицията, но и в медиите.

Николай Радулов коментира и терорестичния акт в Сарафово преди две години и последствията от него. По негови думи, въпреки че управляващите заявиха, че са се получили от грешките си и са запълнили пропуските в сигурността, случаят в Лясковец отново е показал сериозни пропуски.

„Проблемите с опазването се състоят в това, че полицаите, които охраняват българските курорти са от вътрешността на страната и не познават местния контингент.”, заяви експертът .

В Сутрешния блок на България он ер, участие по темата взе и Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценка в туризма. Той заяви, че крадците стават все по-изобретателни.

„Някои от хотелите вече са въоръжени с електронни карти, ако знаете на ключалките на стаите.Оказва се, че крадците подправят тези електронни системи и освен чрез прониквания през балкони и външни прониквания го има и този нов вид измама чрез магнитни карти.”

Румен Драганов подчерта обаче, че България няма слава на държава, която е несигурна. По негови думи туристите, които идват в страна ни, са предупредени как да държат своите ценности, пари и документи. Драганов квалифицира Италия и Испания като най-несигурни.

Днес започва и четвъртото издание на една от най-големите конференции в България "Travel Mind Workshop 4". Чуйте още за нея от нейния организатор Константин Занков, главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма в следващия видео материал: