Акциите на Novartis имат сериозен потенциал за ръст

Анализаторите вече взимат предвид и клиничните изпитания на лекарството за намаляване на кръвно налягане LCZ696

24.04.2014 | 14:55 Редактор: Мариета Иванова
Акциите на   Novartis имат сериозен потенциал за ръст

Акциите на   Novartis изглежда имат сериозен потенциал за ръст. Сделките, които те сключиха с Glaxo, Eli Lilly и с Grifols преди няколко месеца, засилват усещането, че това са активи, които ще се представят добре на пазара, коментира пред Bloomberg Ори Хершковиц, партньор в хедж фонда  Sphera Funds Management Ltd.

Неговата прогноза е, че акциите на Novartis имат потенциал още да се повишат. Една от причините е, че миналата седмица тяхно лекарство за намаляване на кръвно налягане LCZ696 премина успешно третата фаза на клиничните тестове. Това изобщо не беше взимано от анализаторите досега. Първоначалните оценки сочат, че медикаментът може да донесе постъпления от  10 милиарда долара и така печалбата на Novartis да нарасне с 15%. Друг фактор, който може да окаже влияние върху движението на акциите на Novartis е фактът, че догодина изтича патентът на едно на най-успешното им лекарство на пазара- "гливек".

„Като оставим настрана някои прави въпроси е възможно да видим ръст в печалбите от порядъка на 20%. В сегашната среда всяка фармацевтична компания трябва да си избере сектор в индустрията, в който да е сред топ играчите. Трябва да се фокусираш над това, което правиш най-добре. Затова ходовете на Novartis на пазара за сливания и придобивания са логични“, коментира  Хершковиц.  Той изрази скептицизъм относно спекулациите, че Phizer може да придобие AstraZeneca или Bristol-Myers.