Дълговете на БДЖ в момента били над 600 млн. лева

Кредиторите си искат парите, търпението им се изчерпва и стават все по-агресивни, коментира Йордан Недев

22.04.2014 | 23:55 Редактор: Ирина Георгиева
Дълговете на БДЖ в момента били над 600 млн. лева

Дълговете на БДЖ в момента са на стойност над 600 млн. лева. Това заяви Йордан Недев, финансист и бивш изп. директор на БДЖ пред Веселин Дремджиев в предаването Денят он ер. Преди няколко дни министърът на транспорта Данаил Папазов заяви, че БДЖ иска разсрочване на задълженията към кредиторите за срок от 10 години.

Йордан Недев е категоричен, че кредиторите си искат парите. Според него търпението им се изчерпва и те ще стават все по-агресивни.  Преди около седмица зам.-министърът на транспорта Антон Гинев заяви, че ако не се стигне до споразумение има опасност от фалит на държавнaтa железницa.

Според Йордан Недев идеята за разсроченото плащане на правителството е много хубава, но е притеснен откъде ще бъде генериран паричният поток през следващите 10 години. По думи на финансиста дъщерното дружество "Товарни превози" отбелязва спад в извозените товари с близо 20% в последните години или както следва:

  • През 2012г. - 11 милиона тона
  • През 2013г. - 9 милиона тона

Йордан Недев е категоричен, че от компанията "Пътнически превози" не е възможно да бъде генерирана печалба.

На въпрос на Веселин Дремджиев защо сегашното правителство върна в БДЖ  всички, които преди това са били освободени при управлението на ГЕРБ, експертът отговори с една дума: "Реваншизъм."

Още по темата вижте в следващия видеоматериал: