Износът на Япония се сви рязко през март

Забавянето на растежа е значително, имайки предвид годишното увеличение от 9,8% през февруари

21.04.2014 | 12:09 Редактор: Мариета Иванова
Износът на Япония се сви рязко през март

Износът на Япония се сви рязко през март, повдигайки опасенията, че външното търсене остава слабо, въпреки че Страната на изгряващото слънце се подготвяше за повишаването на данъка върху продажбите, пише CNBC. Експортът нарасна само с 1,8% през март в сравнение с година по-рано. Цифрата се оказа доста под очакванията на анкетираните от Reuters анализатори за повишение от 6,3%.

Забавянето на растежа е значително, имайки предвид годишното увеличение от 9,8% през февруари. Вносът на третата по големина световна икономика скочи с 18,1% на годишна база, което се оказа над прогнозите на експертите за ускорение от 16,2 на сто. Силният ръст свидетелства за предварителните покупки, които са направили японските потребители преди повишението на данъка върху продажбите. От 1 април тази година налогът бе покачен от 5% на 8%.

В същото време търговският дефицит или разликата между износа и вноса на Япония отбеляза поредния рекорд. През март той е 1,45 трлн. йени (14,4 млрд. долара). Според главният икономист на Bank of Singapore Ричард Джерам по-слабият износ предполага, че отслабването на йената не се е отразило съществено на експортния сектор. Миналата година японската валута поевтиня с 20% спрямо долара заради агресивните парични стимули на Японската централна банка. По-рано през деня японските пари слязоха до триседмично дъно от 102,61 йени за един долар.