Анализатори видяха потенциал за създаване на световен гигант в златодобивния сектор

Преговорите за сливане на Barrick Gold и Newmont Mining продължават

21.04.2014 | 13:51 Редактор: Мариета Иванова
Анализатори видяха потенциал за създаване на световен гигант  в златодобивния сектор

Преговорите за сливане между двете най- големи компании в добива на злато Barrick Gold Corp. и  Newmont Mining Corp. са се провалили в неделя. По информация на запознати източници причината е неразбирателство по ключови точки от споразумението по обединението.

Активизирането на преговорите през седмицата дадоха повод за анализаторите да очакват създаването на световен „златен гигант” в добивната индустрия.

Запознати с преговорите посочват, че двете компании не са се разбрали кои точно мини да продадат при сливането, коментира Миа Саини от Bloomberg Television.

„Очакваше се сделката да бъде изцяло в акции и да бъде приключена най-рано във вторник”, коментира Саини. Тя посочва още, че водещата причина за инициираното обединение е желанието на двете най- големи компании в сектора да слеят усилия в добива на злато и да съкратят разходите по дублиращи се дейности.

Общата пазарната стойност на базираната в Торонто Barrick и американската Newmont достига почти 33 млрд. долара, като двете компании оперират на пет континента. Информациите за водене на преговори за сливане идват след 28-процентния спад на златото през 2013, който е най- големият за последните три десетилетия. Потъването сви печалбата и провокира отписване на най-малко 30 млрд. долара от активите на производителите.