Високотехнологично финансиране за малък бизнес

Какви алтернативи на банките намират компаниите във Великобритания?

18.04.2014 | 15:30 Редактор: Мариета Иванова
Високотехнологично финансиране за малък бизнес

Вместо да потърси кредит от банката си, когато имал нужда от свежи средства, собственикът английската компания за екстремни преживявания с мощни лодки -Saber Powersports, Симеон Пен, потърсил Funding circle. Популярната във Великобритания услуга представлява онлайн пазар, който може да помогне на фирмите да получат бързо и лесно финансиране. Заемодателите от друга страна, имат потенциал да получат по-добра възвращаемост впоследствие. Принципът на действие е базиран на директно свързване на хора и организации, които изявяват желание да заемат средства на проверени и утвърдени на пазара фирми чрез улеснени процедури.

Две седмици след подаване на заявлението Пен получава нужното финансиране от 25 хиляди паунда. Пред BBC той споделя, че процедурата по кандидатстването е изключително опростена, а най-необичайното било, че всъщност е разговарял с „истински човек”, който се е интересувал от бизнеса му.

„Определено това е бъдещето. Това е мястото, където бизнеса може да отиде,” категоричен е Пен.

Във Великобритания са популярни и други опростени схеми за финансиране на малкия и среден бизнес. Такова е например – peer-to-peer финансирането. Схемата буквално преобръща с главата надолу осигуряването на средства. При нея вместо да се обръщате за големи суми към банки или други институции, може да  потърсите малки суми от повече хора. И колкото повече хора се включат в кредитирането, толкова по-малки са лихвите.

Кредитирането P2P може да е бързо, но това не означава, че е най-евтиният вариант за повишаване на бизнес капитала на компанията. Лихвените нива за последните 100 заема, раздадени през платформата на  Funding Circle варират между 7.3% до 12.4%, отбелязва Кейти Хоуп, бизнес репортер от BBC News. Това е по-високо от фиксираните лихвени нива за малкия и среден бизнес в Обединеното кралство. По данни на Британската асоциация на банкерите ставката по тези кредити в банките варира между между 4.4 и 7.2%. Това вероятно е една от причините, поради които британският пазар на алтернативно финансиране все още е относително свит, въпреки че нараства бързо.

За 2011 осигурените средства за малкия и среден бизнес по подобни схеми възлиза на 26.7 млн. паунда. За миналата година цифрата скача до 332 млн. британски лири, като парите са разпределени сред 5 хиляди малки и средни компании, сочи проучване на благотворителната компания Nesta.