Демографски проблеми в Китай

Рязък спад на населението в Китай

11.04.2014 | 12:03 Редактор: Ирина Георгиева
Демографски проблеми в Китай

Има ли достатъчно хора в Китай? Този въпрос наистина изглежда абсурден, но има някои ключови тенденции, които могат да се превърнат в сериозни проблеми.

Населението на страната до края на 2014 ще бъде 1 355 000 000 души според проучване на National Bureau of Statistics.

Основният проблем обаче е, че това е предимно застаряващо население.

1990 – 1994: населението в Китай е 39% от цялото население в света.

2013: населението на Китай  е 23% от цялото население в света.

На 47-та среща на Комисията на ООН за население и развитие през април 2014, заместник-директорът на китайската Държавна комисия за хигиена и семейно планиране Цуей Ли заяви, че китайското правителство ще продължи да се придържа към духа и принципите на Международната конференция за населението и развитието. В същото време ще продължи да прилага, регулира и усъвършенства политиките си за семейно планиране и балансирано социално и икономическо развитие в съответствие с реалностите.

През 1979 година в Китай е наложена принудителната политика „едно дете в семейство”.  Тези деца обаче пораснаха. Проучването на National Bureau of Statistics показва, че процентът на хората под 19-годишна възраст намалява. През периода 1990 – 1994 година населението е в Китай е било 39% от цялото население в света. Към края на 2013 година населението рязко е спаднало надолу – 23%. Населението на възраст между 60 -70 години през 2013 година е 13,2% и този сегмент увеличава дела си.

Експертите сигнализират, че Китай може да остарее, преди да стане по-богат.

Възрастните хора над 65г. в Китай:

50 млн. /1982г./

131 млн /2013г./

С други думи Китай има повече възрастни хора от общия брой на населението на Япония.

Къде са парите?

Най-богатите региони са в северната, източната и централната част на Китай, където се създава по-голямата част от богатството, според националната статистика - големите градове по Източното крайбрежие - Шанхай, Пекин.

Доходите в Китай през последните 5г. растат най-бързо в Южен Китай– 13,3% и в Северен Китай– 12,7%.

Проучването на National Bureau of Statistics показва, че става по-скъпо да се произвежда в Китай.  Това означава, че в страната расте покупателната способност. Често говорим за градовете от трета и четвърта категория - това е - това са градовете на растежа и още ще се появят.

Не трябва да забравяме, че увеличаващият се дял от китайските потребители  са предимно възрастните хора. Когато се чудите къде да продавате и рекламирате стоките си, любопитно и все повече това е Западен Китай. Едно от местата, където трябва да сте.