Над 40 вида змии и гущери в първата по рода си изложба "Влечуги"

Тази и още интересни теми в предаването "Днес" на 05.04.2017 г.

05.04.2017 | 16:28 Редактор: Мария Аладжова
Над 40 вида змии и гущери в първата по рода си изложба

Над 40 вида змии, гущери и други представители от света на люспестите животни са събрани в първата по рода си изложба "Влечуги" с живи експонати в Музейко. Сред експонатите са черна мамба, зелена гигантска анаконда, гърмяща змия, варан, скална игуана, питон и много други. В Музейко е колегата Асен Манасиев. 

Идеята за построяването на национална педиатрична болница у нас  съществува отдавна. Първата копка е направена в далечната 1978 г. на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. В годините проектите продължават, но поради различни причини не се реализират.

Българската педиатрична асоциация и Асоциация Родители дават старт днес на мащабна инициатива в обществена полза – построяването на Нова многопрофилна университетска детска болница – Детски здравен парк. 

Балканския шампион по културизъм Богомил Йорданов организира благотворително събитие в подкрепа на дома за сираци на отец Иван в Нови хан. Богомил Йорданов е балкански и републикански шампион по културизъм, вицерепубликански шампион по вдигане от лег, поет, автор на статии, свързани с фитнеса и здравословното хранене.

Посетил е лично дома в Нови хан, където споделя ,че видял  много възпитани и умни деца. Богомил Йорданов сега е в студиото на "Днес", за да ни разкаже повече. 

"Имах трудно детство. Израснах с един родител. Виждайки децата от този дом бих искал да им помогна да знаят, че нямам нищо невъзможно. Да вярват в себе си и мечтите си. Поздравления за грижите на отец Иван", сподели Богомил Йорданов

В рубриката "Къде е Боби" откриваме Борислав Петров на проверка в Борисовата градина. Здрави ли са детските люлки и как разхождат стопаните своите кучета, с или без каишка.

Утре в София ще бъде представен проектът "Изследване на обществените нагласи и ценностните ориентации към съвременния българския книжовен език  като фактор при кодификацията на нормите му". Чрез представителна анкета учените ще установят как днешните българи от различни поколения, населени места, с различно образование и социален статус се отнасят към "правилата" на съвременния български книжовен език. Кои от тях ги затрудняват, на кои държат, кои според тях са излишни и остарели. Ще се изследва и отношението към  правилото за писане на пълен член? Повече за проекта ще научим от доц. Руска Станчева. 

"Има правила в българския език, които всички трябва да знаят и да спазват. Не се казва „в на предвид“ или „на предвид“, казва се „имам предвид", тези и други примери даде доц. Руска Станчева.