Мартин Чой: Всеки път преди състезание влизам в църква

И още: финал на конкурса за творческо писане в София и какви възможности предоставя късометражното кино на младите режисьори

30.08.2016 | 14:20 Редактор: Мария Аладжова
Мартин Чой: Всеки път преди състезание влизам в църква

Днес честитихме именния ден на Александър Сано, включвайки го на живо от Русе, където разбрахме, че репетира нова пиеса.

„Много скоро се надявам да се похваля с участие в нов филм за чужбина. В момента репетирам заедно с колеги нова пиеса в Русе“, разказа той специално за "Днес".

Конкурсът за творческо писане приключва утре, 31 август. Остават броени часове за участие. А на 11 септември предстои и награждаването на участниците, представили се най-добре. Малко преди финала ви срещаме с главния редактор на сайта Аз детето - Мария Дуковска, която е  и член на журито. Тя ще ни разкаже какви са впечатленията и от участниците до момента и кое от произведенията се радва на най-голям успех. 

„Най-предпочитаната приказка за конкурса е „Малката кибритопродавачка“, сподели Мария.

Наближава септември и сезонът на компотите и туршиите предстои. Когато започне да мирише на печени чушки се връщам към аромата на детството. Дали все още е така и дали софиянци са готови с подготовката, разбрахме от нашите репортери Борислав Петров и Асен Манасиев.

Срещнахме ви и с автора на късометражния филм „Как да надебелеем здравословно“, който беше показан в рамките на над 50 фестивала по целия свят. 

„Късометражното кино е добър трамплин за младите хора, които се занимават с кино или учат това“, подчерта режисьорът Кеворк Асланян.

Следващият ни гост със сигурност е любител на високите скорости и изживяванията носещи адреналинов заряд. Той има над 20 титли зад гърба си и завиден опит в мотоциклетизма. Първият си мотор запалва на 6 години и така до днес не слиза от двете гуми. За любовта към моторите, адреналина и тръпката на пистата и крие ли рискове професията „мото състезател“ ще ни разкаже Мартин Чой.

„Всеки път преди състезание влизам в църква. Не мога да кажа, че не се страхувам за себе си, но психиката е много важна. Имал съм много трудни състезания, които съм залагал на добра концентрация. Дъщеря ми е на шест и вече може да кара скутер, но не искам да кара мотоциклет професионално. Ако имам син мисля, че няма да го спра. Моля се да съм здрав. Мечтите ги постигам“, разказа Мартин Чой.

Следващата ни гостенка се занимава с музика от малка. Печелила е над 50 конкурса за пеене. Родена в семейство на творци, младата и талантлива певица завършва поп и джаз пеене в САЩ. Завръщайки се в България, започва професионално своята кариера. Освен с музика, тя е запалена и по киното.

„Тази вечер започвам запис по новото ми парче. Музиката е най-голямата ми емоция. От скоро започнах да рисувам върху обувки и дрехи. Това е моето хоби, но започвам да го развивам професионално“, разказа Марина Кискинова в студиото на "Днес".