Нека пишем на кирилица, призова Елен Колева

За какво мечтае актрисата - тези и още интересни теми и гости в предаването ДНЕС по Bulgaria ON AIR

24.05.2016 | 14:11 Редактор: Ирина Георгиева
Нека пишем на кирилица, призова Елен Колева

От Константина Живова

Образование - тук или зад граница?

В деня на българската писменост и култура екип на предаването ДНЕС се включи на живо от шествието в София по случай 24-ти май. Разговорите в студиото започнаха с темата за образованието и къде е по-добре да го получим – тук или зад граница? Това коментира водещата Константина Живова с първия си гост Ели Тончева, консултант по образование в чужбина.  

Великобритания е най-предпочитаната страна от българските студенти. Едни от най-търсените специалности са инженерите.

Mini Art Fest

Шестото издание на Mini Art Fest, подкрепено от Столична Община се провежда от днес до 4 юни в София. Циркови артисти от цял свят ще имат представления на различни места - градинката на "Кристал", бул. "Витоша", Борисовата градина, в кино "Влайкова" и дори в автобуси на градския транспорт!

Организаторите и участниците на фестивала споделиха, че работят по създаването на училище за цирково изкуство. 

Нека пишем на кирилица

Има хора, които от малки знаят какво искат и се стремят да го постигнат. Тя е красива и талантлива. Театърът и киното са най-голяма й страст. Писането на стихове е магията, с която очарова всички. За думите, професията и любовта към живота искам да поканя в студиото Елен Колева.

Вярата е тази, която ми дава кураж. Моля се често. Мечтая за кино. Написах втора стихосбирка и предстои да бъде издадена. Връщам се към ученическите си години с мили спомени и най-вече с мисълта, че тогава младите бяхме много по-мотивирани и мечтаехме за развитие.

Празничното шествие в София по случай 24 май

В 10.30 ще започне празничното шествие в София по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Кметът на София и министърът на образованието ще оглавят шествието. Кулминацията на тържествата е от 11 ч. пред паметника на Светите братя Кирил и Методий. В навечерието на празника Д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет“,  получи наградата "Питагор" за инвестиции в клиничните изследвания. При него сега е Борислав Петров, а д-р Врабевски е на празника заедно със семейството си, както всяко година. 

"Националното самочувствие е въпрос на възпитание. Трябва да съхраняваме идентичността си, а славянската писменост е в нейната основа, без да сме вкопчени само и единствено в миналото, което означава децата да помнят нашата история", каза д-р Врабевски пред Борислав Петров. 

В този час пред паметника на  Св.Св. Кирил и Методий в столицата започва тържествен водосвет, отслужен от свещеници от Българската православна църква. 

С тържествени слова посрещнаха всички гости и присъстващи на тържеството за 24 май пред Народната библиотека, кмета на София, г-жа Йорданка Фандъкова и Президента на Република България, Росен Плевнелиев.