Направено с любов

За Трифон Зарезан и виното, но и за любовта екипът на Днес попита събеседниците си

12.02.2016 | 14:11 Редактор: Ирина Георгиева
Направено с любов

От Мартина Ганчева

Код: ЛЮБОВ

Професионални кулинари или просто любители, всички биха се съгласили с това, че без хубавата храна животът не би бил същият. Но често нейното приготвяне е по-добро от която и да е релаксираща спа процедура, защото едновременно успокоява съзнанието и радва стомаха. Това важи с пълна сила за грузинката Тами. Макар че е учила кулинария в сърцето на Париж, днес тя е избрала да готви в България. Екипът на Днес посети надникна в нейната кухня. 

"Кулинарията е моята страст. Еклер означава мълния. Ядат се бързо като мълния. Гурмето е като пътуването – остава вкуса, усещането. Иначе в грузинската кухня се използва много сирене и орехи", разказа Тами. Тя приготви еклери с тъмен шоколад. 

"Животът е твърде кратък, за да носим скучни бижута". Това е лайт мотивът на Ася Николова, която гостува в студиото на Днес. Нейното хоби е да прави бижута с камъни. В ефир тя направи гривна за любов на водещата Мартина Ганчева и обясни каква е символиката на камъните.

Изабела Церовска разказа как шие бельо и какво я е вдъхновило за това начинание. В ефир тя представи колекция, посветена на Свети Валентин. 

In vino veritas. Във виното е истината, гласи популярна латинска сентенция. За Трифон Зарезан и виното, но и за любовта екипът на Днес попита Катя Йончева - автор на първия "Каталог на българското вино".

"Утайка, цвят, аромат, вкус, това са основните стъпки при дегустацията на вино. Мечтая в България да има винен туризъм", коментира Катя Йончева. 

Любовта е кодът, който обединява български приложници и дизайнери да предложат ръчно направени подаръци. За един истински празник на креативността в предаването се включи да разкаже неговия организатор Ваня Щерева. В ефир зрителите видяха различни hand made изкушения. Биляна Копоева, която е автор на бижута, показа такива, вдъхновени от шоколада. 

Творците са забавни, творбите им също. Светът ще бъде сив и скучен без произведенията на Матис и Пикасо. Защо да купуваме ръчно изработени аксесоари?

Ръчно изработените вещи добиват все по-голяма популярност. Сред многото и всевъзможни хенд мейд стоки има и истински произведения на изкуството.

Най-старата позната форма на бельо е препаската – не много голямо парче плат, което покрива зоната около ханша. Каква е историята на бельото от препаската до жартиера? 

На цвят розето е по-близо до червеното, а на вкус - до бялото вино. Във Франция го наричат розе, в Америка – бланш, а в Испания розадо. Както и да го наричат, всички са съгласни, че розовото вино е идеално както за приятелски събирания и за официални поводи, така и за романтични вечери. Защо да отпразнуваме Св. Валентин с чаша розе?