Да вършиш добрини

Кои са вандалите, които вършат добрини? И то ученици?

11.02.2016 | 14:10 Редактор: Ирина Георгиева
Да вършиш добрини

От Мартина Ганчева

Да сложиш име... на дърво 

Кои са вандалите, които вършат добрини? И то ученици. Цветослав Георгиев и Кристиан Димитров - дванадесетокласници от Софийската математическа гимназия, които от любов към ботаниката или от добри намерения, слагат малки табелки с имена на дърветата в парка Заимов.

"Работим с общинска собственост, но нямаме разрешение, затова наричаме себе си вандали", споделиха Цветослав и Кристиан. В начинанието им помага и Стоян Стоянов, а цялото начинание до момента струва 150 лв. 

В началото на Днес екипът на предаването избира да разкаже една история за добротворството, която не признава граници и завладява с победоносното шествие на Добрината дори най-затънтените кътчета на света. В историята главни герои са учениците от Езикова Гимназия "Пейо Яворов" в Силистра. 

Как да формираме характер и как да спорим

Всяко дете се ражда с характер. Проблемът е, че на възрастните, им трябва доста време, за да разберат какъв е той. Как да формираме своя характер и как избягваме споровете в междуличностната комуникация. Обясниха Катина Клявкова – медиатор в решаване на спорове и Антонин Винклер, лектор на курсове за формиране на характера.

"Характерът се изгражда там, където има и трудности. Ключово е познанието на себе си", твърди Антонин Винклер. Според него човек не се ражда с характер, има потенциал да се промени, но не може да промени своя темперамент. "Характерът съчетава три фактора – това, което сме наследили, възпитание+образование и собственото ни усилие и воля". Той показа в ефира на предаването Днес и така нареченото колело на добродетелите.

"Три срещи обикновено са достатъчни, за да бъде една медитация успешна, спорим и за духовни, и за материални неща", разкри Катина Клявкова и даде много конкретни примери от своята практика. 

Според проучване на Американска мениджмънт асоциация обикновено средния мениджърски екип във фирмите влага 24% от времето си в управление на конфликти. Звучи ли шокиращо голямата загуба на време? В действителност това е една възможност.

Всяко дете се ражда с характер. Проблемът е, че на възрастните им трябва доста време, за да разберат какъв е той. Кои са различните характери при малчуганите?

Още от древността хората са правили опити да обяснят различните характерни особености и начини на поведение на човека. Още преди Христа гръцкият лекар Хипократ разделя използваните и днес понятия за четирите основни типа характери. Кои са те? 

Кръвната група определя биохимични свойства на тъканите и органите, които от своя страна влияят на върху чувствителността на организма, неговото здраве и дори върху психиката. Така поне твърдят японски учени. Кои са най-характерните черти на различните кръвни групи?

Поколение Z – децата и технологиите

Може ли хлапета още на 5 години да се учат да програмират? Може. Екипът на Днес го демонстрира в ефир с помощта на 9-годишния Борис Белов и Поли Янкова, основател на Mind hub. Борис показа на практика как се програмира робот. 

За музиката и любовта

В рубриката "Българската музика днес" Диана Костова ни среща с Павел и Венци Венц. "Детските ми мечти са днешната ми реалност", сподели Павел, а Венци Венц допълни "Правим това, което обичаме“. Павел разказа как на 11 години е написал първия си текст на песен. "Ако нещо е писано да се случи, не можеш да избягаш". 

Семейните войни на Адам и Ева 

Новата рубрика на предаването Днес в първото си издание беше посветена на ЗА и ПРОТИВ Св. Валентин.

Какво семенце трябва да посадим в градината на междуличностните отношения? Въпрос с много отговори! За съжаление провалените бракове често раждат спорове и конфликти.