Кои са най-големите ни страхове?

Страховете от паяците, змиите, от високо или да не останем сами ...

10.02.2016 | 13:33 Редактор: Ирина Георгиева
Кои са най-големите ни страхове?

От Мартина Ганчева

Истинските истории

В рубриката "Истинските истории" екипът на Днес срещна зрителите с Ицо Любенов, който има вълнуваща съдба. Той е израснал в дом за деца с увреждания, с погрешно поставена диагноза. Във II клас става 10 в олимпиада по математика, а в III клас - втори в конкурс за рисунка.

В V клас започва да пее, но отказва да го запишат в музикално, защото се притеснява. През 2009 г. се мести в център за настаняване от семеен тип и там започва да развива пеенето. Днес вече е втори курс в консерваторията и пее прекрасно. А през миналата година намира родителите си.

"Страхувам се от самотата, от отхвърлянето, от провала", сподели в студиото Ицо и запя песента "Перла" на Боян Михайлов. 

На телефон се включи Бистра Ботева - директор на дома за деца с увреждания в Горски Сановец.

"Ицо винаги е искал да бъде лидер. Искал е внимание за себе си", разказа Ботева. 

Сами срещу страховете ни

Страховете от паяците, змиите и от високо са в Топ 5 на най-разпространените човешки страхове. Експерти твърдят, че XXI век ще бъде време на фобиите. Заложени ли са в природата ни и как на можем да ги преодолеем. На живо - българин, който е бил в плен на талибаните – Георги Милков, журналист, организатор на екстремни спускания по реки /рафтинг/ - Станимир Станимиров и парапланеристи , които не се страхуват от високото - Цветан Цолов и Тодор Тодоров.

"Страхувам се най-много от себе си", сподели Георги Милков и разказа за пътуванията си до Либия, Еритрея и Дарфур.

"Има глад за адреналин. При рафтинга най-голямата опасност е да се удавиш. А и в нашите реки има много битови отпадъци. Ако се страхуваш, по-добре го смени с нещо друго", коментира Станимир Станимиров. За него Сибир, Алтайските планини са мястото, което човек трябва да посети. "Там трябва да планираш всичко - от аспирина до захарта.

"Усещането да летиш не е като да гледаш от върха на висока сграда", сподели Тодор Тодоров. Той разказа, че при него идват основно хора, които седят зад бюро и и искат да освободят душите си. 

"Парапланеризмът е един от най-силните спортове", разказа от Литва Цветан Цолов. 

Фразата "да умреш от страх" съвсем не е лишена от смисъл. Фобиите наистина могат да доведат до смъртни случаи. А най-интересното е, че те могат да бъдат от най-различен, дори куриозен характер. Кои са най-разпространените?

Кажи "Обичам те" с книга

Захари Карабашлиев и Кристин Димитрова разказаха за сборника с разкази "Обича ме, не те обичам", който пускат в навечерието на Деня на влюбените.

Космически заплахи и загадки

Какви опасности ни дебнат от Космоса, след като метеорит уби човек в Индия? Конспирация ли е кацането на Луната? А на Марс има ли вода? Руски астронавти излязоха в открития Космос. Те прекараха извън Международната космическа станция над пет часа, за да поставят специални съоръжения, които да улеснят и тях и останалите астронавти при следващите им разходки в Космоса. Има ли край Космоса? За всичко това екипът на Днес попита астрофизикът гл ас. д-р Владимир Божилов.

Всеки мечтае за приключения. И иска поне малко да прилича на Индиана Джоунс . Помните го - с камшик, широкопола шапка и кожено яке, с чувство за хумор, дълбоки познания за много древни цивилизации и езици. В света на киното, приключенията и древните загадки. 

"Скали и пясък. И влизайки навътре в тунели и подземни пътеки и коридори. Това е червеният килим за мен". Така египетският Индиана Джоунс - световноизвестният археолог и египтолог Захи Хауас описва любовта си към африканската държава. На път за поредното приключение той посети България. Поводът е 90-тата годишнина от дипломатическите взаимоотношения между страната ни и Египет. 

Мнозина възприемат любовта като нещо космическо.... Срещите на човечеството с метеорити е рядкост, но въпреки това историята пази спомен за няколко значителни събития, свързани с космическите тела. Само преди два дни беше регистриран първият смъртен случай, пряко свързан с метеорит.

2015г. се оказа ключова за науката. Човечеството достигна до нови открития както за себе си, така и заобикалящия го космос. Кои са най-значимите научни постижения?

В бъдеще човечеството ще може да извлича почти неизчерпаемо количество енергия от микроскопични черни дупки. Това твърди британският физик Стивън Хокинг. Според него обаче това може да бъде и доста опасно.