Чай или кафе

Коя напитка действа по-ободряващо и в коя има повече антиоксиданти?

09.02.2016 | 13:38 Редактор: Ирина Георгиева
Чай или кафе

От Мартина Ганчева

С какво е добре да започне денят ни – с кафе или чай? Коя напитка действа по-ободряващо и в коя има повече антиоксиданти? Трябва ли да нагарча кафето и какви са начините за приготвяне на тази ароматна напитка? Екипът на Днес посети столично заведение, за да научи как се приготвя кафе с филтър и какъв е вкусът на някои от най-специалните сортове. 

"Истинският вкус на кафето трябва да е с нотки на какао и плодове. Напитката винаги трябва да е съпътствана с чаша вода", обясни професионалният барист Кирил Кирилов.

"Кафето има мигновен, но агресивно въздействие, чаят събужда, но успокоява", коментира експертът по чай Биляна Николова. "Една чаена церемония продължава четири часа, това е едно безвремие, което те отделя от света", допълни тя и демонстрира част от чаена церемония. 

"Без сутрешното ми кафе съм като изсъхнало парче печено месо", признава Йохан Себастиан Бах.

"Измервам живота си с кафени лъжички.", споделя Томас Стърнз Елиът.

Мнозина не могат да започнат деня си без чаша от ароматната напитка. Според поредица от научни наблюдения, този сутрешен навик всъщност е полезен. Кои са причините да пием кафе всеки ден? 

Историята на кафето е изпълнена с много легенди и тайнство. Някога ароматната напитка се приготвяла в джезве на слаб огън, днес това е работа на кафе машините. 

И още едно доказателство за това колко бързо се развива светът. Картите с памет заменихме с "облаци", книгите с киндъл, а касетките с торенти. Сега сме на път да сторим същото и с любимото ни сутрешно кафе. Вече ще можем да пием топлата напитка от Колумбия през кожата, използвайки гривна.

Знаете ли, че има хора, които колекционират етикети от чай? За да направят живота си по-интересен, динамичен и вълнуващ, много хора се ориентират към различни хобита, които поглъщат голяма част от времето и още по-голяма част от съзнанието им. В общия случай тези занимания струват скъпо, особено когато са с колекционерска насоченост или изискват закупуването на скъпи суровини. Понякога хобитата могат да бъдат и доста нестандартни и любопитни.

Истории от дамската чанта

Дамската чанта – необходимост или излишна вещ. Знак на социален статус ли е този аксесоар? Има ли дъно дамската чанта и какви невероятни неща могат да бъдат намерени в нея. Отношение по темата взеха:

  • Виктория Пчеларова, моден редактор в списание Amica;
  • Марина Кискинова, актриса и певица;
  • Олга Дукат, експерт по слинг за бебета;

Твърдението, че в една дамска чанта може да има абсолютно всичко, май ще се окаже вярно. Нещо повече – правилото важи в сила дори тогава, когато представителите на женския пол летят със самолет. Кои са най-нестандартните предмети, открити в ръчния багаж на дамите преди полет?

Жените отдавна водят активен начин на живот, но чантите им невинаги побират всичко необходимо. Обикновено в една дамска чанта има място за всичко от аксесоари, козметика, телефони и зарядни до дневник. Но изглежда швейцарската дизайнерка Клаудия Айк не е намирала място за питието и решила да създаде преграда за бутилки.

Модата не е само за хората. Тя отдавна вече е фактор и сред домашните любимци. 

Всяка жена обича да гледа отражението си в огледалото. Дали това провокира младата певица и актриса Марина Кискинова да създаде парчето "Огледало".

Отживелица ли е грамофонната плоча в дигиталният свят и какво кара един мъж да колекционира... винили

  • Николай Иванов - колекционер на плочи-винилови и всякакви;
  • Станислав Грозев - Щъркела - колекционер на техника - грамофони и всякакви ъндърграунд винтидж неща;

"Слушането на хубава музика ни подтикна към колекционерство. А слушането на плоча е като японското пиене на чай. Днес звукът е стерилен, перфектен, но това не звучи много добре за много хора", категорични бяха Николай и Станислав. Те показаха плочи на на Бийтълс и Джими Хендрикс от 73-а и 67-а година. 

Какво да очакваме тази година от Националния фолклорен събор "Ботеви дни и нощи в Калофер" 2016г. разказа Николай Гурбанов, директор на събора.