Златната трета възраст - време е за нов живот

Има много здрави, но самотни хора в България, коментира Ст. Главинова в ефира на Днес

02.02.2016 | 13:31 Редактор: Ирина Георгиева
Златната трета възраст - време е за нов живот

От Мартина Ганчева

Златна ли е третата възраст? Има ли време за два живота и как да започнем втория щастливо? Какво е нужно, за да превъзмогнем социалната драма на възрастния човек в България и да берем с шепи плодовете на постигнатото, свободата и зрелостта? Как втората младост убива категорията "пенсионер" с размах и вдъхновение? Екипът на предаването Днес зададе въпросите на събеседниците си.

"Страхувам се от старостта, но няма да се предам. Вярвам, че с положителна нагласа човек привлича положителни неща към себе си", смята пенсионерът Валя Попова. Тя разказа за хобито си да рисува, да пътешества, да практикува китайски бойни изкуства и разкри, че мечтае за три-четири внучета.

"Има много здрави, но самотни хора в България", констатира Станислава Главинова от резиденция за възрастни от нов тип.

"Важно е човек да работи на легален трудов договор. Стажът за пенсия е много висок, затова е важно да работим с осигурителни вноски. Хората да бъдат осигурявани върху високи доходи", обясни експертът по пенсионно осигуряване Цветанка Гинева. 

"Когато обичаш това, което правиш, административния статус няма значение", сподели преподавателят в Софийския университет доц. Ефрем Ефремов по повод Лада Галина. 

В предаването Днес участие взе и пенсионерката Веселия Петрова. Тя разказа как е скочила с парашут на 81 години и пак би опитала.

Старостта не е само онзи период, в който петънцата по кожата на ръцете прозират даже и през ръкавиците. Възрастта като разстояние придава двойно очарование. 

Група испански пенсионери обърнаха гръб на мизерните държавни домове за възрастни хора и създадоха свой пенсионерски рай на село. Нарекли са го кооператив '"Трабенсол''. 

Всеки изживява лудите си моменти, когато е по-млад, но как са изглеждали днешните световни лидери в своята младост?

Много актьори споделят, че старостта ги плаши и са заразени от манията за вечна младост. Но в света на киното възрастта може и да е забавна. 

Срамни ли са любовта и интимността в третата възраст? Категорично "не" е отговорът на "Дейли експрес". Вестникът направи допитване, според което представителите на по-възрастните поколения се радват на по-здравословен интимен живот в сравнение с по-младите. 

Пади има свой начин да се радва на живота – чрез танците. На 79 години тя решава да представи страста си пред журито на шоу за таланти. Британката не само смайва публиката, но и доказва, че за младия дух физическата възраст е без значение. Вижте изумителния танц на щурата баба Пади. 

Името Ганка Габровска струва ли ви се познато? Вероятно не. А Лада Галина? Предполагаме, че е възможно, особено ако сте над 30. Всъщност това е литературният псевдоним на известната детска писателка, която емигрира в Америка на 62 години, за да направи зашеметяваща кариера. 

"България е от най-хубавите места в Европа", казва известния британски фотограф Тимъти Алън. В продължение на седмици той обикаля страната ни, за да снима. "Обожавам българските баби. Те са впечатляващи хора. Символ на хубавото, на доброто. Същевременно олицетворяват и края на една епоха. Поколението на онези мили и загрижени български баби е на изчезване", казва Тимъти Алън. 

Енергичен дядо завладя социалните мрежи наскоро. По време на техно парти той заменя патериците си с танцова партньорка.