Оскар на всяка цена

До бляскавата церемония по връчването на Оскарите остава месец

01.02.2016 | 14:26 Редактор: Ирина Георгиева
Оскар на всяка цена

От Мартина Ганчева

"Киното не може да промени света, но може да промени хората", казва Робърт де Ниро. Какво ще ни предложи сезонът на бляскавите церемонии и илюзии? Идва време за Оскари, Глобуси, Икари и Аскеери. Живот като на кино? Едва ли. Кои са добре пазените тайни и скандалите на престижните номинации? Кои ще са победителите и ще успеят ли творците на митове от Холивуд да ни убедят, че отправят послания със своето изкуство. Също - за българското ново кино и театър - идва ли време за истинска промяна? За всичко това екипът на предаването Днес говори със събеседниците си.

"Българското кино е професионално. Идва едно поколение, което ще създаде нова българска вълна в киното. Снимат интересно и красиво." - коментира актьорът и директор на Театър "София" Ириней Константинов. По думите му рецептата за успех е добър състав, добър текст и добър вкус. По отношение на Оскарите той подчерта, че "в Холивуд отчитат големите социални теми, които са приоритет на правителството. Винаги има компромис, винаги има конюнктура." 

"Без дисциплина и лична хигиена човек не може да успее в изкуството." - смята проф. д-р Ивайло Христов, който е актьор, преподавател, един от основателите на театралната награда Аскеер. Според него българското кино много сериозно стъпва на международната сцена. 

Актрисата, продуцент и основател на фестивала за независимо американско кино у нас So Independent Жана Караиванова определи Леонардо ди Каприо като "златното дете" на Холивуд, но допълни, че за първа година се затруднява да каже при кой ще отиде Оскара. 

Сценаристът и журналист Емил Спахийски разказа за това как българска продукция може да стигне до Червения килим. 

"Залагам имуществото си, че Леонардо ще спечели Оскар." - обеща в ефир журналистът и водещ на кино предаване Драгомир Симеонов.

"Наблюдава се реставрация на расовото разделение и за това са виновни либералните елити." - Така коментира кино-журналистът от "Труд” Владислав Апостолов расовото напрежение, което се получи заради тазгодишните награди Оскар. 

"Няма време да обичаш или да не обичаш даден герой. И киното, и театъра са ми голяма тръпка. Изразните средства са различни. В театъра например ценна е срещата с публиката на живо." - сподели актьорът Пламен Манасиев.

Каскадьорите Калин Керин и Венко Мишев разкриха кои са предизвикателствата на професията. 

Червен килим. Бляскави светлини. Зашеметяващи тоалети. Конкуренция. Холивуд се готви трескаво за връчването на Оскарите. Вече е ясно кой ще претендира за кинонаградите. "Завръщането" с Леонардо ди Каприо събра най-много номинации. Творбата на режисьора Алехандро Иняриту беше отличена в 12 категории. Следва го "Лудият Макс" с 10 номинации и "Марсианецът" - със 7. Кой ще бъде най-добрият сред най-добрите? Кулминацията е на 28 февруари. 

Леонардо ди Каприо е име, което всеки, дори да не се интересува от кинозвезди, познава. От дебюта си в голямото кино през 1993 г. до настоящия момент той няма слаба роля в кариерата си. Но все се разминава на косъм с престижната статуетка. В знак на съпричастност тази година ентусиасти дори организираха парти за Оскара на Лео във Facebook. Дали талантливия актьор най-накрая ще получи признание за заслугите си, ще разберем след месец. Но нека да си припомним някои от най-добрите му роли, достойни за наградата на Американската филмова академия и не само. 

Понякога е трудно да си представим, че някои от най-големите имена в киното, печелили всевъзможни награди, са се разминали с Оскара. Кои са актьорите, които макар и номинирани не веднъж, не успяха да вземат така желаната златна статуетка?

До бляскавата церемония по връчването на Оскарите остава месец. Четири седмици преди Наградите на Академията светът е кино. 

Най-разгорещените скандали покрай Оскарите и тази година са отново болезнените за американското общество теми, свързани с дискриминацията. Очакването на бляскавата церемония е съпътствано от жлъчни коментари и дебати, свързани с факта,че до сега хомосексуалисти спечелили Оскар - няма. А в последните две години горди притежатели на златната статуетка са само представители на бялата раса.

Мнозина киномани се питат дали актьорът сам си прави каскадите!? И остават разочаровани, когато разберат, че зад поредната екшън сцена всъщност стои дублюр. За лъжата и нейните измерения в музиката и киното сега.