Пиянството на един народ

Човек посяга към чашката, когато е под въздействието на стрес, тревога, депресия, обясни психологът Юри Кацаров

26.01.2016 | 13:01 Редактор: Ирина Георгиева
Пиянството на един народ

От Мартина Ганчева

Алкохол 2016г. За пристрастяването и къде трябва да се потърси помощ. Проблемът с алкохолизма личен ли е или обществен? Верен ли е митът за изначалната връзка – писател-алкохол и можеш ли да бъдеш добър автор без да си пръв приятел с чашката? Екипът на Днес коментира темата със събеседниците си.

"Трябва да не стоим като воайори, да проявяваме чувствителност към човешкото достойнство." - изрази мнение в ефира на Днес журналистът Александър Симов, автор на коментара "Медийната екзекуция на Калин Терзийски".

"В България медиите могат да служат като зареден пистолет срещу някой човек и напълно да го унищожат." - добави Симов. 

"Грозно е да се напада слабия." - смята писателят Николай Фенерски, който написа продължение на разказа си "Не съм алкохолик". 

"Алкохолът катализира вдъхновението. Но когато е под силна зависимост от алкохола, талантът отива по дяволите. Калин Терзийски е талантлив човек, но алкохолът пречи на таланта." - изрази мнение  главният редактор на Издателство "Български писател" Георги Драмбозов. 

"Човек посяга към чашката, когато е под въздействието на стрес, тревога, депресия. Семейството е изключително важно при лечението." - обясни клиничния психолог и представител на Превантивния център към Столичната Община Юри Кацаров. 

"Чрез терапия най-добре се лекува алкохолната зависимост. Първата фаза в лечението е човек да признае, че има проблем. Минимумът на лечението е две години. Зависимостта променя личността на човека и маскира други проблеми. А когато в семейството има зависим, цялото семейство се структурира около този човек." - отбеляза психологът и фамилен терапевт Милена Ненкова. 

През изминалите дни писателят Калин Терзийски разбуни Facebook с откровения за пиенето и с мрачни мисли за безизходицата. Той е автор на автобиографичния романа "Алкохол." - издаден през 2010г. В книгата Терзийски описва спиртните си неволи, битките с алкохола и победата над него. В годините след това писателят се беше отказал от пиенето. Изглежда напоследък Терзийски отново посяга към чашата и това не е само клюка. Когато преди седмица, на връх Атанасовден го потърсихме, за да говорим за човека между тялото и разума, за стремежа към безсмъртие, за душевната хигиена, той звучеше очевидно нетрезво и в нашия ефир. 

Алкохолът е служил за допинг на някои от най-известните творци на литературата. Писателят Ърнест Хемингуей страда от депресии и непрекъснати съмнения по отношение на собствената си личност и алкохолът е измамния спасителен пояс, към който често посяга.

"В тази професия разходката между питиетата е дълга." - допълва друг литературен труженик Труман Капоти, отпивайки от коктейла си "Отвертка".

Великия американски автор от полско-германски произход Чарлз Буковски има проблеми с алкохола цял живот.

Къде консумацията на алкохол е най-голяма? Какви са причините за алкохолизма и как може той да бъде предотвратен?

Като всички нормални хора и известните личности си имат своите слабости. Финансовите възможности на звездите им осигуряват всичко, което си пожелаят, в това число алкохол и наркотици. Кои световни величия злоупотребяват със спиртните напитки и кои са успели да преодолеят тази слабост.

Животът на звездите не винаги е бил толкова бляскав, колкото си представяме. Кои са най-скандалните моменти на известните пред камера?

Рап музиката подтиква младежите към алкохола. Това твърди ново проучване върху влиянието на съвременната музика върху подрастващите. Според изследването повечето текстове на хип хоп парчета отправят ясни препратки към употреба на спиртови напитки.

Руснакът пие средно по 64 бутилки водка годишно и то само в дома си. Това сочат официалните данни на производителите на руска водка за 2015г. За сравнение, британците консумират на половина по-малко, а французите едва 20 бутилки. Само заради климата ли на Север пият повече концентрат?