Грижовна къщовница: Каква е добрата домакиня в XXI век?

Доклад на Световната банка показва, че по брой часове, прекарвани в домакински труд, българките почти "догонват" пакистанките

27.11.2015 | 12:59 Редактор: Ирина Георгиева
Грижовна къщовница: Каква е добрата домакиня в XXI век?

От Мартина Ганчева

Грижовна къщовница. Каква е добрата домакиня в XXI век? Доклад на Световната банка показва, че по брой часове, прекарвани в домакински труд, българките почти "догонват" пакистанките. При всичкото това пране, готвене и гладене. Според други съпругата, която стои в къщи, за да чисти и готви, е останала в миналото. Така ли е наистина? Екипът на предаването Днес потърси отговора от събеседниците си.

"Непрекъснато шетам. Кухнята е моето царство. Обичам да кръжа в нея. Денят ми започна в 6.30 с чаша ароматно кафе и свежа ябълка. В 9 трябва да съм приключила с три блюда. Използвам много магданоз и копър и разбира се, зехтин. Готвя разнообразно, правя и зимнина." - издаде в ефира на Днес актрисата Латинка Петрова.

Интериорът в дома на актрисата е изцяло направен от съпруга й, който е дърворезбар. Латинка показа и сервизът за кафе, който е купила заедно с Парцалев.

 "Аз съм бижу съпруга." - похвали се актрисата. 

"След Освобождението идеалът се променя. Жената в града е освободена от селскостопанската работа и се концентрират върху дома. Подреждала дома си като за първа страница на списание. Имала е отделно канапе, на което да полегне, след като свърши с домакинската работа. Обикновено подготвяла по три ястия - постно, местно и десерт." - върна в миналото етнографът Мирела Дечева. 

"Триковете за разкрасяване от миналото властват и днес." - сподели гл. редактор на сайта az-jenata.bg Михаела Лазарова и даде примери за маска с кисело мляко или етерични масла. 

"Записах се на курс, за да се науча да готвя за близките си." - разкри Марта Попова, която е завършила кулинарни курсове.

Главният изпълнителен директор на компания, която предлага домакински услуги увери, че да наемеш домашна помощница не е никак скъпо и 70% от клиентите са жени.

В предаването Днес по Skype от Чикаго Елена Цанева разказа, че мъжете отвъд Океана все повече предпочитат ангажирани жени, които работят, а не домакини. Трапезата за Деня на благодарността е била богата и на нея е имало пуйка.

По телефон Флорет Борназова разказа как добрата домакиня може да бъде и добър реставратор. Тя сама прави мебелите в дома си. 

Учебната програма в румънските училища трябва да включва часове, в които девойките да се учат как да ходят по-грациозно и да бъдат ненадминати домакини. До този извод стигна доскорошния държавен секретар на румънското министерство на образованието Василе Шалару. 

През 2009г. 100 000 български мъже са определяли себе си като "домакини“. А кои мъже по света най-често помагат в къщи и какво е съотношението спрямо жените?

В късното Средновековие дамите от висшето общество се сдобиват с едно изключително специално място - своя будоар. Едновременно тоалетна стая и приемна, място за преобличане, клюки и кабинет. От тогава насам, жените в модерния свят все се чудят - как едновременно да решат проблема със съхранението на купищата дрехи и аксесоари и да отвоюват отново свое пространство.

Германският канцлер Ангела Меркел може да е най-влиятелната жена в света, но намира време да се занимава с домакинската работа с помощта на съпруга си.В интервю за германското женско списание "Ема" тя разкрива, че обикновено тя пише списъка за пазаруване, а съпругът й Йоахим Зауер обикаля по магазините.

Дори на Дарт Вейдър му свършва млякото. Или поне така смята полският уеб дизайнер Павел Кадиш, който прави специален проект за ситския лорд. Дарт Вейдър в една по-различна светлина – на домакиня. 

Кой да очаква подобно изказване от страна на холивудската звезда Джулиан Мур. Актрисата си призна, че е "шокиращо добра домакиня". В интервю за Sunday Telegraph тя заяви: "Някои хора смятат, че актрисите не са практични и домакини. Че летим във въздуха, че сме емоционално нараними. Вярвайте ми, не съм такава. Къщата ми винаги е много чиста и подредена. Всяка сутрин правя топла закуска на децата. Винаги слагам подложки за чашите и салфетки." 

Може би не знаете, но Италия въведе задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за всички жени-домакини. Първият подобен закон в Европа засяга всички домакини на възраст между 18 и 65 г., които трябва да платят по 13 евро месечна такса. По официални данни в Италия има 6 млн. домакини, но по-малко от 2 млн. от тях са платили новата застраховка.