Вреди ли анимацията на децата?

Съвременното дете прекарва средно 4 часа на ден пред телевизора

25.11.2015 | 12:23 Редактор: Ирина Георгиева
Вреди ли анимацията на децата?

От Мартина Ганчева

Възможно ли е Мики Маус да вреди на интелекта на детето ви? Според учените от Канада това е точно така. Наскоро се появи противоречиво проучване, направено в Университета в Торонто, в което се твърди, че малчуганите трябва да разглеждат повече книги с факти от естествения свят, а не такива с приказни и анимационни герои.

Проучването по-специално показва, че в книгите, където главните герои са животни с човешки характеристики – говорят, носят човешки дрехи, имат човешки качества – точно като Мики Маус, Гарфилд и Мечо Пух, могат да навредят на развитието на децата, които са на около 5 години или по-малки. Поради тази причина много експерти не препоръчват гледане на телевизия под 12-годишна възраст. Според други звуковите ефекти и движещите се герои влияят благоприятно върху тяхното развитие.

Как въздействат на децата анимационните филмчета и какъв ефект имат – образователен, психологически или ги подтикват да вършат пакости? Всичко това екипът на предаването Днес коментира със събеседниците си.

"Децата получават наготово телевизионни образи. А това, което виждат на малкия екран, възприемат за 100% истина. Продукцията, която се предлага в момента е боклук и родителите трябва да упражняват контрол и да налагат ограничения. Но децата имат право на истината такава, каквато е." - коментира психологът и педагог Валентин Стоилов.

Според психолога и логопед Габриела Вълчкова в един момент децата се пристрастяват към екрана и филмите служат като ултиматум, а не бива. Често се получават и изкривени възприятия кое е добро и кое лошо. 

"С времето се променят историите и героите. Децата също се променят. Киното трябва да възпитава или да дава частица добро." -убедена е преподавателката по анимация в НАТФИЗ доц. Радостина Нейкова.

Доц. Нейкова показа в ефир как се прави анимация с изрезки от плат. 

В предаването Днес по Skype се включи Ники Бонев, ученик от шести клас, който сподели с екипа на предаването кои са любимите му анимационни филми. 

На телефон Драгомир Симеонов, който е журналист и водещ на кино предаване, подчерта, че комерсиалната продукция в наши дни се консумира като пуканки и трябва да има селекция и възрастови ограничения. Той сподели, че не позволява на сина си да гледа страшни филми, които ще нарушат съня му. 

В ефира на предаването Днес се включи и аниматорът Димитър Петров, който е създател и главен сценарист на първия български фентъзи анимационен сериал "Златната ябълка". Той разказа как се е зародила идеята и как се претворяват змейове, самодиви, магически чанове и кукери в анимация. 

Екипът на предаването Днес чу и главният консултант на проекта доц. д-р Вихра Баева, която е член на Института за етнология и фолклористика към БАН. Според нея анимацията може да даде нов живот на българския фолклор.

Съвременното дете прекарва средно 4 часа на ден пред телевизора. Телевизия и клипове в интернет гледат и прекалено малки деца, на възраст до 2 години, включително и кърмачета. Специализираните канали за тях имат бурен успех, въпреки че педиатрични организации от целия свят ги заклеймяват. За и против. Защо и откога?

Класическите анимационни филми не винаги се свързват със симпатични герои, забавни песни и приятни приключения. Понякога в тях има ужас, страх, мъчения и лоши злодеи. Кои са най-ужасяващите моменти от детските класически анимации?

Каквито героите в анимационните филми, такива и децата ни. До този извод стигнаха учени, които казват, че главните персонажи в сериалите за малки и пораснали момичета и момчета са виновни за затлъстяването заради нездравословно хранене на зрителите им.

Рекламата е много важна за един продукт да бъде добре продаван. За да бъде предпочитана една стока мениджърите използват добре познатия трик- в рекламните клипове участват анимационни герои. Други пък избират да ги поставят върху опаковката.

Екипът на предаването Днес разказва за добрия пример на анимационните герои.

Първият български фентъзи анимационен сериал вече е факт. "Златна ябълка" е базирана изцяло на българския фолклор и митология. Главната героиня в анимацията е Вихра, дъщеря на змей, тръгнала да търси златната ябълка. По пътя си смелото момиче се изправя пред многобройни приключения и се запознава със самодиви и кукери. "Златната ябълка" е дело на екип от 20 млади българи, които искат да покажат богатството на нашия фолклор.