Капризите на времето - каква зима ще ни донесе ураганният вятър?

Все по-интензивно усещаме промените, все по-рядко ще има плавен преход от един сезон към друг, коментира Георги Стефанов

24.11.2015 | 12:39 Редактор: Ирина Георгиева
Капризите на времето - каква зима ще ни донесе ураганният вятър?

От Мартина Ганчева

"Всички говорят за времето, но никой не прави нищо за него." Независимо дали Самюъл Клеменс, известен повече като Марк Твен, е изричал или не точно тези думи, желанието да се променя времето е било отколешна мечта на хората. Още египетските жреци, средновековните магьосници и индианските шамани са имали заклинания и танци, свързани с това. А във времената на Марк Твен Средният запад е гъмжал от шарлатани, които се кълнат, че могат да предизвикват дъждове. Днес шепа учени са се заели да развиват тази идея.

Човекът и природата. Потопи, тайфуни, вулкани, снежни виелици – можем ли да управляваме природата? Каква зима ще ни донесе ураганният вятър? Изгубени ли сме в прогнозата? Как да се пазим от природни катаклизми? Идва ли ледена епоха? На тези въпроси се опита да отговори екипът на предаването Днес заедно със събеседниците си. 

"До края на седмицата времето ще е по-есенно с много валежи. Температурите ще се понижат, но сняг няма да има. Зимата ще е топла." - прогнозира дежурният синоптик в Института по метеорология и хидрология при БАН Марияна Попова.

"Растенията индикират, че климатът у нас става по-топъл и по-сух. България, Македония, Гърция, части от Италия и Испания са най-силно засегнати от климатичните промени." - подчерта климатологът Валентин Казанджиев.

"Все по-интензивно усещаме промените, все по-рядко ще има плавен преход от един сезон към друг. Повишеното съдържание на парникови газове е сонвоната причина за промени в климата. Тенденцията е към трайно затопляне." - смята Георги Стефанов, който е експерт "Политики и климатични промени" в Световния фонд за дивата природа.

Стефанов определи като най-уязвими сектори водите и земеделието. Той прогнозира, че Ел Ниньо ще доведе до поскъпване на петрола, зърното и какаото.

"Силният вятър през почивните дни беше нещо обичайно. На 30 януари 2015г. в Кърджали и Хасково имаше подобен вятър. През пролетта на 2013г. в района на Копривщица ситуацията беше подобна. Зимата не закъснява. Сняг ще има. Може би още в края на тази седмица Витоша ще побелее." - коментира климатологът доц. Георги Рачев. 

В сравнение 50-те и 60-те години на XX век, сега има по-малко тропични циклони, но те нанасят по-големи щети, допълни доц. Рачев.

Светлана Манджукова от Костинброд разказа как отглежда пшеница и царевица, въпреки капризите на времето. Според нея трябва да има земеделска застраховка "лошо време". 

По телефон в предаването Днес се включи директорът на Ботаническата градина доц. Антоанета Петрова. Тя сподели, че заради бурния вятър, който нанесе щети на Оранжерията, два от образците ще се възстановят по-бавно и че е нужна помощ от държавата. 

Също на телефон репортерът на Bulgaria ON AIR Христиания Червенкова разказа за проблемите, с които се е сблъскала на връщане от Турция заради лошото време. Тя е пътувала със самолет от Мюнхен за София, но той се приземил в Букурещ. 

В предаването Днес Мартина Кънчева разказа за зимата в Австрия, а журналистът Иван Филчев се включи пряко от Лондон, където през уикенда падна първият сняг. По думите му местните жители не са притеснени нито от лошото време, нито от терористичните заплахи и на Острова вече се усеща коледно настроение. 

В ефирна на Днес беше излъчен видео клип, разработен от екип на продуцента Камен Воденичаров и разпространен от Дирекция "Сигурност" на Столична община с правила за поведение при възникване на наводнение. За изработката на клипа и посланията от него коментар направи режисьорът му Милен Младенов.

Човешката история познава редица документирани случаи на странни метеорологични явления. От бури от медузи и ядки до говорещи снегове. Един от първите случаи на "валящи" предмети от небето се появява през 1 век сл. Хр. в земите на днешна Италия. Римския философ и учен Плиний Стари документира бури с жаби и риби. Част от любопитните природни феномени се обясняват със пустинни ветрове, през торнадо до свръхестествени сили. Някои от тях обаче остават мистерия и до днес. 

В някои страни като САЩ и Канада метеорологичните служби публикуват прогнози за риска от торнадо и конкретни предупреждения за вероятно образуване на "фунията" в дадена местност. Торнадото е природно явление, което не е типично за нашите райони. През последните години обаче "фунии" се извиват и по нашето черноморско крайбрежие. 

Един ден припича силно слънце, а на следващия вали като из ведро. Напоследък капризите на времето са нещо обикновено. Проблемът е, че има хора, които са изключително чувствителни към тези атмосферни аномалии. Те се отнасят към групата на метеопатите. Защо климатичните промени се отразяват на организма и как да преодолеем хаоса в прогнозата за времето?

През последните години филмите с природи катаклизми станаха неизменна част от холивудската машина за зрелища. Ленти като "Невъзможното" - "Перфектната буря" ,"След утрешния ден" и "2012" донесоха солидни проходи за продуцентите, но и накараха хилядите зрители да погледнат по друг начин на природата и катаклизмите, които могат да сполетят планетата.