Разчупи клишето: Предразсъдъци и стереотипи

Страхът ражда отблъскващи стереотипи, посочи Виктор Лилов

23.11.2015 | 11:56 Редактор: Ирина Георгиева
Разчупи клишето: Предразсъдъци и стереотипи

От Мартина Ганчева

На ул. "Здраве" в София се намира Съдебна медицина, а на "Народно хоро" – следствието. Новата приятелка на българския тенисист Григор Димитров била с 13 години по-голямата поп певица Никол Шерцингер. Актьорът Чарли Шийн призна, че е ХИВ позитивен. Изнудвачи му искали пари, за да пазят тайната. Совите не са това, което са. Екипът на предаването Днес разговаря със събеседниците си за предразсъдъци и стереотипи и как можем да разчупи клишето?

"Поставянето на знак за равенство между бежанците и тероризма е стереотип. Страхът ражда отблъскващи стереотипи." -  коментира арабистът, музикален мениджър и издател Виктор Лилов.

Често стереотипите са пречка за развитието на обществото, а думата толерантност се е изпразнила от съдържание, смята Лилов.

ова, което за един е клише, за друг не е." - смята юристът Нина Хамилтън. 

Според пътешественикът и бивш модел Владина Цекова табутата могат да бъдат разбити, ако прогоним страха и сме себе си. 

"Съществува огромен страх към ХИВ и СПИН, към носителите на инфекцията. Редно е да имаме нормално отношение. Истината е, че българинът показва лошо отношение към профилактичните прегледи." - твърди консултантът по програмата за превенция и контрол на ХИВ и СПИН Петър Цинцарски. 

Петър Хамамджиев се появи в ефир по домашно облекло, за да разбие клишето. 

Събеседниците бяха единодушни, че не бива да поставяме всички и всичко под общ знаменател и дадоха много примери за разчупване на клишето и на табутата. 

В предаването Днес по Skype от Испания се включи българинът Янко Цветков, който съставя забавни карти на стереотипите по света. 

За киното срещу клишетата по телефон екипът на предаването разговаря с Жана Караиванова - актриса, продуцент, основател на фестивала за независимо американско кино у нас So Independent.

"Омръзнало ми е да се преструвам, че не съм специален. Омръзнало ми е да се преструвам, че не съм ненормално яка рок звезда от Марс." Ако има човек, който да разбива стереотипите със замах, то това е Чарли Шийн. И това е в натурата му, много преди да признае в телевизионно интервю, че е ХИВ позитивен. Най-скъпо платеният телевизионен актьор в света винаги е във вихъра на скандала. 

Трябва ли да кръщаваме улици на известни спортисти? Този въпрос беше повдигнат още през 2013г. Мнозина биха казали, че Григор Димитров заслужава да си има улица на негово име. Но друг е поводът името му да се завърти отново в медийното пространство. През изминалата седмица английският таблоид Sun взриви медийното пространство с новината, че българския тенисист се среща с поп певицата Никол Шерцингер. 

Графичният дизайнер Методи Жейнов има свой начин да осъвремени българските банкноти. Ето неговата визия за това какво трябва да показват родните пари пред света.

Екипът на предаването Днес разказва за една модна икона, която разчупва всякакви стереотипи – Коко Шанел. Как великата Мадмоазел успява да разбие клишетата и да утвърди свои иновативни разбирания в една закостеняла, патриархална епоха?

Жан Пол Сартът, Албер Камю, Клод Леви Строс - имена на титани, без които нито съвременна Франция, нито XX и XXI щяха да са същите. Но чували ли сте за Симон дьо Бовоар? Жената, без която нито тези мъже, нито векът нямаше да бъдат същите? Не се учудвайте, ако не сте. Причината са точно тези - стереотипите, инерцията и консерватизмът. Една от великите мислителки на съвременния свят се превежда в България с 60-годишно закъснение.

Дизайнерката Вивиан Уестууд чупи всякакви стереотипи, не само на подиума, но и в живота. Обявена за бунтар и основоположник на пънк модата, тя разтърсва из основи консервативните дрескод закони в Англия. И не само. 

Определено рок музикантите са артистите, които винаги са разчупвали стереотипите и клишетата. Дейвид Боуи, Мерилин Менсън и рокаджиите от Kiss са само част от десетките примери.

Еминем. Най-популярният рапър в света. Още с появата си на музикалната сцена през 1999г. белият артист счупи клишетата и стереотипите, че черната музика се прави само от чернокожи. И така до днес. 

"Туин Пийкс" е сериалът, в който нищо не е такова, каквото изглежда. Създаден от авангардния режисьор на интелектуални авторски филми Дейвид Линч, той е оставил трайна следа с култовата реплика "Совите не са това, което са".